اصلاح شیوه حکمرانی برای توسعه صنایع و معادن

08 شهریور 1403 - 03:34

رییس اسبق ایمیدرو می گوید: باید توجه کنیم که رشد اقتصادی ایران در دهه‌های اخیر به شدت کاهش یافته است. کشورهای همسایه مانند ویتنام، پس از جنگ‌ها و بحران‌ها، توانسته‌اند نرخ رشد بالای ۷ درصد را تجربه کنند. ما نیز باید با برنامه‌ریزی صحیح و بهره‌برداری بهینه از منابع، از عقب‌ماندگی‌ها عبور کرده و به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم.

به گزارش عیار معدن، مهدی کرباسیان در پنل تخصصی سیاست‌گذاری و نظام حکمرانی‌ در توسعه پایدار و متوازن صنعت آهن و فولاد ایران گفت:‌ به نظر می‌رسد مشکل اصلی ما به سه لایه اساسی برمی‌گردد. نخستین لایه، صداقت است؛ این مسئله به دولت محدود نمی‌شود. اکنون ۴۵ سال از انقلاب اسلامی ایران می‌گذرد و بر اساس شعارهای بنیادینی چون استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی که برای آن شهیدان زیادی تقدیم شده، باید بپرسیم، ما تا چه حد به این اهداف اولیه دست یافته‌ایم؟ آیا رفاه مردم محقق شده است؟ واقعیت نشان می‌دهد که در این زمینه موفق نبوده‌ایم.

او ادامه داد: به عنوان فردی با سال‌ها تجربه در حوزه‌های مختلف و مطالعه در این زمینه، معتقدم که نیازمند بازنگری اساسی در سیاست‌های چهار دهه گذشته هستیم. باید بررسی کنیم که در کجاها موفق بوده‌ایم و کجاها ناکام مانده‌ایم. اگر به این حوزه توجه نکنیم، تاریخ قضاوت سختی درباره ما خواهد داشت. تاریخ، قضاوت خود را به زمان حال واگذار نمی‌کند؛ زیرا حاکمیت در دستان ماست. من در دوران مسئولیت خود شاهد بودم که قضاوت‌ها در زمان خود ملایم‌اند، اما پس از آن، قضاوت‌ها بسیار شفاف و بی‌رحمانه خواهند بود.

کرباسیان توضیح داد: در این ۴۰ سال گذشته، ما در برخی زمینه‌ها ناکام بوده‌ایم. به عنوان مثال، آمارهایی که امروز از آقای سبحانی ( رییس انجمن تولیدکنندگان فولاد) شنیدم، مرا به شدت نگران کرد. ایشان اعلام کردند که ۱۴۰ میلیون مجوز جدید برای فولاد صادر شده است. به یاد دارم که در سال ۹۲، زمانی که مسئولیت را بر عهده گرفتم، حدود ۱۲۰ میلیون تن مجوز در دست مردم بود. این مجوزها عمدتاً به دلایل غیرکارشناسی صادر شده بودند. این وضعیت نشان‌دهنده اشکالات جدی در سیستم است و همه ما باید بپذیریم که مقصر هستیم.

او عنوان کرد: برای عبور از این چالش‌ها، چند راهکار را پیشنهاد می‌کنم: نخستین نکته، ضرورت بازنگری اساسی در سیاست‌های اقتصادی، سیاسی و معدنی است. ما باید با جسارت بیشتری به این حوزه‌ها بپردازیم. کشور ما یک “کشور نوظهور” است و با توجه به منابع نفت و گاز و معادن موجود، باید اکتشافات خود را جدی‌تر دنبال کنیم. متأسفانه در زمینه اکتشاف عمقی معادن تقریباً هیچ کاری نکرده‌ایم و از تحولات جهانی بی‌خبر هستیم.

کرباسیان گفت: ما باید بپذیریم که اگر بخواهیم از ظرفیت‌های موجود بهره‌برداری کنیم، نیازمند یک تصمیم ملی و بودجه کافی هستیم. این مسئله تنها در اختیار وزارتخانه نیست؛ مجلس و حاکمیت نیز باید همکاری کنند. ذخایر نفتی کشور ما بالغ بر ۲۰۸ میلیارد بشکه است و بحث فولاد سبز نیز به یکی از مسائل کلیدی تبدیل شده است. طبق پیش‌بینی‌ها، در آینده نزدیک، این موضوع به یک الزام قانونی تبدیل خواهد شد.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *