اکتشافات معادن نیازمند ماشین آلات معدنی بیشتری است

27 مرداد 1403 - 04:35

به گفته مدیرکل بهره برداری از معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت صمت در حوزه اکتشاف برنامه‌هایی دارد که با توجه به حجم بالای عملیات در حوزه اکتشافات و واگذاری عمومی معادن تحت اختیار وزارت صمت، نیازمند ماشین آلات معدنی بیشتری است.

به گزارش عیار معدن، مهدی حمیدی مدیرکل بهره‌برداری از معادن وزارت صمت اظهار کرد: تولیدکننده‌های داخلی ماشین آلات، معدنکاران و حفاران و بهره‌برداران درگیر موضوع واردات هستند. چنانچه فعالان این حوزه با یکدیگر به تعامل برسند و برنامه و توافق مشخصی را برای توسعه فعالیت‌ها ترتیب دهند، دولت نیز از آن استقبال خواهد کرد.

حمیدی گفت: سال گذشته ۹۳۰ هزار متر حفاری اکتشافی در کشور انجام شد که در مقایسه با آمار این بخش در سال‌های گذشته، به مراتب بالاتر است. این اعداد و آمار حکایت از بهبود فعالیت‌های معدنی در این بخش دارد. در سال‌های اخیر صرفه اقتصادی فعالیت معدن‌کاری کاهش داشته، در چنین موقعیتی حفاری اکتشافی اهمیت ویژه‌ای یافته است. درواقع فعالان معدنی باید پیش از ورود به این بخش با مشخصات فعالیت خود و نوع ماده معدنی که استحصال می‌کنند، آشنا باشند.

حمیدی گفت: لازمه حفظ محیط‌زیست و منابع طبیعی، توسعه فعالیت‌های حفاری است، چراکه دیگر نمی‌توان با اتکا به رگه معدنی، به دنبال فعالیت‌های استخراجی رفت. درحال‌حاضر دیگر گزارش پایان عملیات و تعیین ذخیره معدنی، بدون اجرای فعالیت حفاری داده نمی‌شود.

وی افزود: صنایع مس در این سال‌ها با اجرای فعالیت‌های حفاری، به ارزش ذخایر خود افزوده است. یعنی ذخیره برجای این صنعت، افزوده و به ارتقا سهم این مجموعه در بازار سهام نیز منتهی شد. در واقع باید ادعا کرد که حفاری هزینه نیست، بلکه سرمایه‌گذاری است.

مدیرکل بهره‌برداری از معادن وزارت صمت گفت: بهره‌بردار ما در حوزه معدن نباید هزینه ماشین‌سازهای داخلی را بدهد. ما محدودیتی در مسیر ورود ماشین‌آلات ایجاد نکرده‌ایم. مسیر ورود این ماشین‌آلات و تجهیزات روشن و مشخص است. سیاست وزارت صمت درخصوص واردات ماشین‌های حفاری را براساس مجوزهای ارائه شده به واردات، می‌توان ارزیابی کرد. تولیدکنندگان داخلی باید با واردات فناوری و همچنین مهندسی معکوس ماشین‌های خارجی، مسیر تولید را در داخل کشور تقویت کنند. در همین حال می‌توان با تعامل شرکت‌های بزرگ صنایع معدنی، مسیر مهندسی معکوس را هموار کرد تا هزینه قابل توجهی به صنایع کوچک تحمیل نشود.

حمیدی گفت: انتظار می‌رود تولید داخلی ماشین‌های حفاری به قدری توسعه یابد که خرید این ماشین‌های داخلی مورد رغبت فعالان و پیمانکاران داخلی قرار گیرد. ما هنوز آمار دقیقی از تعداد تولیدکنندگان ماشین‌های داخلی حفاری در کشور نداریم. انتظارات ما این است که آمار دقیق تولیدکنندگان ماشین‌های حفاری در کشور، مشخص شود. چند دستگاه سالانه در کشور ساخته می‌شود. دوره ساخت هر شرکت باید مشخص شود. ارائه این آمار از سوی انجمن حفاران، کمک بسیاری به رفع کمبودهای این بخش کمک می‌کند. در ادامه باید خاطرنشان کرد که دستگاه‌های ما متخصص و اپراتور ندارد. می‌توان با راهکارهایی همچون راه‌اندازی هنرستان حفاری، نیروی متخصص در این بخش، تربیت کرد، به‌این ترتیب بخشی از مشکلات حاکم بر این حرفه مرتفع خواهد شد. این اقدام در حوزه‌های مختلف نیز در بخش معدن و صنایع معدنی در حال انجام است.حمیدی عنوان کرد: ما صدای شما را می‌شنویم، اما باید در درجه نخست انتظار می‌رود تعاملی میان شما در بخش‌های مختلف، شکل بگیرد.

افزایش کیفیت و رقابت مجموعه‌های داخلی

مهدی حمیدی اظهار داشت: بحث معدن در سه مقوله پروانه اکتشاف و گواهی کشف و پروانه بهره برداری است. در کشور بیش از ۱۲ هزار معدن داریم که معادن کوچک و بزرگ مقیاس هستند میزان ذخیره‌ای که تاکنون کشف شده است ۶۰ میلیارد تن شامل انواع معادن در ۶ گروه است.

مدیرکل بهره‌برداری معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به عمق معادن و استخراج گفت: اعدادی که اعلام می‌شود حدودی است، مواد معدنی که دارای عیار و کیفیت است در سه دسته تقسیم می‌شود که هر قدر به سمت معادن پر عیار برویم اکتشافات عمیق‌تر است. اکنون زیرساخت‌ها در این حوزه انجام می‌شود و عمق‌های بیشتر تا ۵۰۰ متر انجام می‌شود و برنامه ریزی برای ۲ هزار متر نیز صورت می‌گیرد.

مدیرکل بهره برداری از معادن وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: اکنون دو موضوع مهم و مدنظر است یکی قیمت تمام شده (بهره برداری از معادن) و دیگری میزان تولید برای ایجاد خوراک صنایع پایین دست است که قیمت تمام شده رابطه مستقیم با ماشین آلات معدنی دارد و نیاز به ماشین آلات (نو) را بیشتر احساس می‌کنیم، اما این به آن معنی نیست که از تولید داخل حمایت نکنیم. وزارت صمت با سیاست گذاری که انجام داده است تعداد مجوز‌های واردات ماشین آلاتی که ساخت داخل دارند به طور کلی از مدار خارج کرده است و تنها به ماشین آلاتی که مشابه ساخت داخل ندارند، اجازه واردات بر اساس مقیاس تولید و استخراج مواد معدنی هر معدن صادر می‌کند.

مدیرکل بهره برداری از معادن وزارت صمت گفت: در سال گذشته ۱۸۷۹ فقره مجوز واردات ماشین آلات صادر شد که امسال نیز تعداد مجوز‌های صادر شده ما همین حدود است تا کمبودی نداشته باشیم که صدور این مجوز‌ها منجر به افزایش ۱۸ درصدی تولیدات شد.وی افزود: برنامه وزارت صمت حمایت از تولید داخل است و در یک برنامه میان مدت تلاش می‌کند کیفیت و رقابت مجموعه داخلی را افزایش دهد.

حمیدی با اشاره به پایش و ساماندهی محدوده‌های معدنی گفت: یکی از سیاست‌های دولت و وزارت صمت، برنامه ریزی در حوزه اکتشاف و بهره برداری است و سیاست‌گذاری شده تا کلیه محدوده‌ها در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد. واگذاری معادن از طریق مزایده و بسته‌های سرمایه گذاری واگذار می‌شود یکسری از معادن در اختیار دولت است که در قالب واگذاری برای استخراج و فروش از طریق سامانه ستاد الکترونیک دولت به صورت شفاف و در فضای شیشه‌ای صورت می‌گیرد. همچنین در برخی معادن، دولت خود را مکلف به اکتشاف دانسته است و از طریق سازمان زمین شناسی کارهای اکتشافی و میزان مواد معدنی اندازه گیری و بررسی می‌شود و سپس در اختیار بخش خصوصی قرار می‌گیرد ضمن اینکه دولت علاقه‌ای به فعالیت معدنی ندارد.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *