به گزارش عیار معدن، طبق پیشبینی شرکت مشاورهای «SRK Consulting»، با در نظر گرفتن احتمال کاهش نرخ بهره بانکی و ادامه وضعیت ثبات ژئوپلیتیکی، بخش معدن جهان در سال ۲۰۲۵ رشد مناسبی را تجربه خواهد کرد.اگرچه بازار برخی از کالاها در سال ۲۰۲۴ به دلیل کاهش قیمتها در وضعیت نامناسبی به سر میبرند اما بازار برخی دیگر از کالاها به علت رشد تقاضا در شرایط بسیار خوبی قرار گرفتهاند.
در همین رابطه، باید عنوان کرد که شرکتهای فعال در بخش اکتشاف و استخراج معدن میتوانند به گونهای عمل کنند که تحت تاثیر نوسانات مبتنی بر روند عرضه و تقاضا قرار نگیرند یا حداقل بتوانند در رویارویی با چنین شرایطی آن را مدیریت کنند؛ اگرچه همه شرکتهای فعال در بخش معدن روزی با این نوسانات مواجه خواهند شد اما اینکه شرکتهای معدنی بتوانند در برابر نوسانات بازار عکسالعمل مناسبی را نشان دهند، موضوعی است که به نحوه رفتار شرکتها در مواجهه با ناملایمات روند کسبوکار آنها بستگی خواهد داشت.
به گفته کارل داسیلوا، متخصص زمینشناسی در شرکت «SRK Consulting»، وضعیت مناسب بخش جهانی معدن در سال ۲۰۲۴، نتیجه تدوین چارچوب فرایند کربنزدایی بوده که برای اولین بار پس از تصویب توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ به یک اولویت جهانی تبدیل شد.
وی با بیان اینکه بازار انرژی جهانی به طور تصاعدی در حال رشد است، خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود اقتصاد باید بر بستر فرایند کربنزدایی توسعه پیدا کند اما تلاشی در جهت توسعه، استخراج و تولید مواد معدنی دوستدار محیط زیست از جمله نیکل، لیتیوم، گرافیت، منگنز و کبالت صورت نمیگیرد، در واقع اقدامی بیهوده خواهد بود که نتیجه مورد نظر را به دنبال ندارد.
این متخصص علم زمینشناسی اظهار داشت: زمانی که اجرای فرایند کربنزدایی آغاز شد، شرکتهای معدنی تغییراتی را در نحوه استخراج مواد معدنی انجام دادند.داسیلوا مطرح کرد: همسو کردن رشد بازار انرژی با صنایع مواد معدنی با توجه به مفاد تعیین شده در توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵، دشواریها و چالشهای خاص خود را به همراه دارد.
وی معتقد است این چالشها موجب شده برخی از بازار مواد معدنی در وضعیت کسری و برخی دیگر در وضعیت مازاد تولید قرار بگیرند که این شرایط به دلیل نوسانات قیمت و نبود تعادل در حجم عرضه و تقاضا ایجاد شده است.متخصص زمینشناسی در شرکت «SRK Consulting» در همین رابطه به وضعیت بازار لیتیوم در سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ اشاره کرد که در آن، قیمت این ماده معدنی در بازار یک روند صعودی قابلتوجه را به ثبت رساند و پس از آن به یکباره روندی کاهشی به خود گرفت؛ هماکنون نیز این وضعیت در بازار مذکور پابرجاست.
داسیلوا در ادامه صحبتهای خود بیان کرد: میان صنعت انرژی و بخش معدن ارتباط متقابلی وجود دارد؛ بدین معنا که اگر در زمان مشخصی و به اندازه کافی استخراج و تولید مواد معدنی انجام شود، مشکلی از بابت نوسانات احتمالی در صنعت انرژی نظیر افزایش یا کاهش قیمت و دسترسی ایجاد نمیشود.
به گفته وی، آندسته از شرکتهای معدنی که نتوانستهاند حجم کافی از مواد اولیه و یا معدنی را در یک بازه زمانی منظم استخراج و یا تولید کنند، به طور قطع این مسئله باعث خواهد شد نوساناتی در قیمت و یا روند عرضه و تقاضای آن ماده معدنی به وجود بیاید.
متخصص زمینشناسی در شرکت «SRK Consulting» یادآور شد: قیمت لیتیوم در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ در بحبوحه افزایش نرخ جذب خودروهای الکتریکی در بازار روند صعودی به خود گرفت.گفتنی است در سال ۲۰۲۴ بازار این ماده معدنی روندی نوسانی که بیشتر به سمت کاهش قیمتها تمایل دارد را تجربه میکند.
داسیلوا تصریح کرد: دلیل چنین اتفاقی این است که شرکتهای فعال در بخش تولید لیتیوم در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ به دلیل افزایش قیمت این ماده معدنی و کسب سود بیشتر فرصت را مناسب دانسته تا علاوه بر افزایش حجم درآمد خود بتوانند حجم تقاضای روزافزون برای لیتیوم را در آن زمان تامین کنند.
وی اضافه کرد: به سبب اینکه تعداد زیادی از فعالان بخش لیتیوم به افزایش تولید و استخراج این ماده معدنی روی آوردهاند و تعداد پروژههایی که به مرحله بهرهبرداری رسیدهاند، افزایش قابلتوجهی را تجربه کرده است، از این رو در حال حاضر بازار لیتیوم در شرایط مازاد عرضه به سر میبرد.
استفان جانسون، دیگر زمینشناس فعال در شرکت «SRK Consulting» اظهار داشت: وضعیت بخش معدن در جهان به گونهای است که توصیه میشود شرکتهای فعال در بخش اکتشاف مواد معدنی، بازارهای بزرگتر را هدف قرار دهند.وی در همین رابطه به بخش مس که انعطافپذیری بسیار بالایی دارد، اشاره کرد و افزود: به دلیل اینکه مس قرنهاست در سراسر جهان استخراج و مصرف میشود، بر همین اساس ارائه پیشبینی وضعیت آینده عرضه و تقاضا برای این فلز نسبت به دیگر مواد معدنی آسانتر است.
این متخصص علم زمینشناسی معتقد است از آنجایی که بازار نهایی مس به طور قابلتوجهی مقیاسپذیری بیشتری نسبت به سایر مواد معدنی در حال بالندگی دارد، بر همین اساس افزایش نسبی تقاضا برای فلز سرخ ممکن است سرعت روند عرضه این فلز را دشوارتر کند.
جانسون در ادامه عنوان کرد: با توجه به افزایش تولید خودروهای الکتریکی، اگر تولیدکنندگان این خودروها تصمیم بگیرند حجم مس مورد استفاده در ساخت آنها را افزایش دهند، استخراجکنندگان و تولیدکنندگان مس نخواهند توانست به یکباره این حجم از رشد تقاضا را برآورده کنند؛ این در صورتی است که تامین حجم تقاضا برای مس در بازارهای با مقیاسپذیری کوچکتر، به مراتب آسانتر از بازارهای با مقیاسپذیری بزرگتر نظیر خودروهای الکتریکی خواهد بود.وی مطرح کرد: وارد شدن شرکتهای معدنی یا اکتشافی به وضعیت چالشی، افزایش قیمت کالاها و افزایش ارزش سهام این شرکتها را به دنبال خواهد داشت.
طبق گزارشهای منتشر شده، چندین قرارداد مهم در بخش معدن در مقیاس جهانی در سال ۲۰۲۴ به امضا رسید. شرکت «BHP» در اقدامی تلاش کرد سهام داراییهای مس شرکت «Anglo American» را تصاحب کند که با در بسته روبهرو شد. از سوی دیگر، شرکت «Rio Tinto» طی بیانیهای اعلام کرد که به منظور حضور فعالتر در بازار لیتیوم، سهام شرکت «Arcadium Lithium» را خریداری میکند.
زمینشناس فعال در شرکت «SRK Consulting» در همین رابطه بیان کرد: بدون شک روند تمایل شرکتهای معدنی برای وارد شدن به فرایند ادغام و اکتساب تا زمانی که فرصت برای انجام این کار ایجاد شود، روندی صعودی خواهد داشت.جانسون با تاکید بر اینکه در مجموع میتوان چشمانداز مثبتی برای ادغام و اکتساب شرکتها در بخش معدن در سال ۲۰۲۵ پیشبینی کرد، اضافه کرد: البته موضوع وضعیت روند عرضه و تقاضا برای مواد معدنی در بازار نیز باید در نظر گفته شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر وضعیت اکتشافات معدنی در جهان بسیار نامناسب ارزیابی شده و حتی ارزش سهام برخی از شرکتهای فعال در زمینه اکتشاف و استخراج معادن کاهش قابلتوجهی را تجربه کرده است.زمینشناس فعال در شرکت «SRK Consulting» یادآور شد: با توجه به وضعیت ایجاد شده، فضا برای آندسته از شرکتهایی که به دنبال سرمایهگذاری در بخش استخراج معدن و حضور در فرایند ادغام و اکتساب هستند، فراهم شده است.
جانسون اقدام شرکت «Rio Tinto» برای خرید سهام شرکت «Arcadium Lithium» را استفاده از فرصتها توصیف کرد و افزود: این شرکت با توجه به اینکه پیشبینی شده قیمت لیتیوم در سالهای آینده روند افزایشی را در پیش میگیرد، تصمیم گرفت از فرصت به وجود آمده نهایت استفاده را ببرد.
وی در ادامه تاکید کرد: قاعده این است شرکت معدنیای که سرمایه کافی را در اختیار داشته و قصد دارد سرمایهگذاری پرسودی در آینده داشته باشد، هنگامی که رکود بر بازار مورد نظر حکمفرما میشود و ارزش سهام برخی از شرکتها روندی نزولی به خود میگیرد، از فرصت استفاده کند و سهام شرکتهایی که در معرض ورشکستگی قرار داشته و مایلند سهام خود را واگذار کنند، خریداری کند.این فعال علم زمینشناسی خاطرنشان کرد: انتظار میرود تعداد شرکتهایی که به سمت فرایند ادغام و اکتساب تمایل پیدا خواهند کرد، به ویژه شرکتهای بزرگتر افزایش را تجربه کند.
به گفته داسیلوا، کاهش نرخ بهره بانکی و ایجاد ثبات ژئوپلیتیکی از جمله عواملی هستند که سرمایهگذاری در بخش اکتشاف معدن را افزایش میدهد.وی اظهار داشت: بیثباتی اقتصادی و ناآرامیهای جهانی در سالهای اخیر نظیر نبرد روسیه و اوکراین، جنگ در خاورمیانه و همچنین برگزاری انتخابات در برخی از کشورهای جهان از جمله اتفاقاتی به شمار میآیند که تاثیرگذاری ویژهای بر بخش معدن داشته است.
متخصص زمینشناسی در شرکت «SRK Consulting» در پایان تصریح کرد: در سال آینده میلادی، پیشبینی میشود بخش معدن در مقیاس جهانی وضعیتی باثباتتر و تغییراتی ساختاری را تجربه کند.
منبع: فلزات آنلاین