به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اخیراً برخی به عنوان کارشناس اظهاراتی را در دفاع از طرح شرکت خورده تک نرخیسازی ارز مطرح میکنند که با توجه به افزایش شدید نرخ ارز رسمی، شوک روانی به جامعه و افزایش هم زمان نرخ ارز در بازار رسمی جای تعجب دارد.در این اظهارات گفته میشود که وزیر اقتصاد رانت ارزی را حذف کرده است. همچنین گفته میشود که هر تصمیمی هزینههایی دارد و دولت همچنان باید از این سیاست شکست خورده حمایت کند.
دفاع بیمحل از سیاست حذف رانتی که حذف نشد
در خصوص این اظهارات و نمونههای دیگر آن باید به چند نکته توجه کرد:
1. رانت ارزی همچنان پابرجا است. با وجود رها شدگی نرخ در بازارهای رسمی مانند نیما و بازار توافقی و افزایش شدید نرخ ارز رسمی در این بازارها، نه تنها بازار آزاد به نرخها نزدیک نشد بلکه با شتاب بیشتری رشد کرد، بنابراین رانت ارزی که از آن صحبت میشد همچنان پابرجا است.
2. گفته شد که این افزایش نرخ ارز رسمی انگیزههای صادراتی را افزایش میدهد اما این موضوع نیز قطعا اشتباه است. انگیزه صادراتی در حالی که همچنان اختلاف شدید نرخ بین ارز رسمی و ارز بازار آزاد وجود دارد به مانند گذشته کاهش پیدا خواهد کرد.
3. در اینجا یک ابهام مهم وجود دارد و آن این است که با عرضه ارز در بازار رسمی چگونه قرار است تا ارز در بازار غیررسمی نیز کاهش پیدا کند؟ اساساً حلقه اتصال مشخصی بین این دو بازار وجود ندارد و منابع ارزی که وارد بازار آزاد میشود و همچنین کالاهایی که با آن وارد میشود در دایره کالاهای وارداتی رسمی نیست. در نتیجه بازار آزاد مسیر خود را طی خواهد کرد.
لازم به ذکر است که سیاست تکنرخی سازی به گفته معاون اول رئیس جمهور در بازه زمانی اشتباهی به اجرا درآمده است. ضمن اینکه یکی از مقامات مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز سیاست اجرا شده را به جای شناور مدیریت شده به مدیریت رها شده تشبیه کرد.حال با همه این موارد چگونه میتوان از این سیاست، که به مانند دفعات گذشته که سیاستگذار به سمت تک نرخیسازی حرکت کرد، شکست خورده است، دفاع کرد؟