دنیا به افزایش ظرفیت بازیافت مس نیاز دارد

17 دی 1403 - 03:23

آژانس بین‌المللی انرژی طی گزارشی اختصاصی اعلام کرد که با توجه به گذار جهانی به انرژی‌های تجدیدپذیر، بازیافت مس از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. به گزارش عیار معدن و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، گزارش آژانس بین‌المللی انرژی با عنوان «بازیافت مواد معدنی حیاتی؛ راهبردهایی برای افزایش ظرفیت بازیافت و معدن‌کاری شهری»، مس را به عنوان یک فلز حیاتی معرفی کرده است و عنوان کرده که گذار به انرژی‌های سبز، تقاضا برای این فلز را افزایش داده است. در نتیجه، برای جلوگیری از کسری عرضه این فلز، ظرفیت بازیافت آن باید افزایش یابد. در غیر این صورت، توسعه زیرساخت‌های مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر با موانعی مواجه خواهد شد.

این گزارش، رویکردی چندجانبه را برای افزایش ظرفیت بازیافت مس ارائه می‌دهد که شامل بهبود نرخ جمع‌آوری، الزام به بازیافت، توسعه فناوری‌های جداسازی و سرمایه‌گذاری در واحدهای ذوب ثانویه می‌شود. این آژانس همچنین از همکاری میان ذی‌نفعان صنعت برای بهبود کارایی و افزایش ظرفیت‌های بازیافت مس حمایت کرده است.

نگرانی‌های موجود در بخش عرضه

بر اساس این گزارش، پروژه‌های بازیافت فعلی حتی قادر به تامین ۷۰ درصد از تقاضای پیش‌بینی‌ شده تا سال ۲۰۳۵ نخواهند بود. همچنین پیش‌بینی می‌شود که میزان دسترسی به قراضه مس تا سال ۲۰۳۰ افزایش یابد اما پس از آن از رشد تقاضا عقب خواهد ماند.این گزارش پیش‌بینی کرده است که عرضه قراضه مس از ۱۶ میلیون تن در سال ۲۰۲۴، به ۱۹ میلیون تن در سال ۲۰۳۰ و ۲۷ میلیون تن در سال ۲۰۵۰ افزایش یابد. این مقدار ممکن است تنها ۷۵ درصد از تقاضای پیش‌بینی‌ شده را پوشش دهد.

شرکت‌کنندگان در کنفرانس «Bureau of International Recycling» مطرح کردند که کمبود عرضه قراضه مس ممکن است باعث کاهش بیشتر تخفیفات قیمتی شود.بخش مس در طول تاریخ همواره برای پاسخ‌گویی به تقاضای روبه‌رشد خود به تولید اولیه وابسته بوده و استفاده از قراضه مس از سال ۲۰۱۵ به بعد افزایشی نداشته است. با این وجود، آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است که دسترسی بیشتر به قراضه مس پس از سال ۲۰۳۰ می‌تواند فشارها را بر سمت عرضه کاهش دهد و باعث افزایش مصرف مس ثانویه شود. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، قراضه مس ناشی از خودروهای برقی و سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی احتمالا بین سال‌های ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ بیش از ۳۵ برابر افزایش خواهد یافت. بنابراین، پیش‌بینی می‌شود که سهم مس ثانویه از کل تولید مس تا سال ۲۰۵۰ از ۱۷ درصد فعلی، به نزدیک ۴۰ درصد افزایش یابد.

سهم بالای آسیا در بازیافت مس علی‌رغم قوانین سخت‌گیرانه

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، چین بزرگ‌ترین تولیدکننده مس ثانویه باقی خواهد ماند. حدود نیمی از عرضه جهانی مس ثانویه از سال ۲۰۱۵ به بعد توسط چین انجام شده است. تولید مس ثانویه در این کشور در سال ۲۰۲۳ به سه میلیون تن رسید؛ در حالی که در سال ۲۰۲۰ این مقدار دو میلیون تن بود. این کشور همچنین از سال ۲۰۲۳، بزرگ‌ترین واردکننده قراضه مس در جهان بوده و بیشتر آن نیز از ایالات متحده آمریکا تامین شده است.

بدون احتساب چین، ۴۵ درصد از مصرف مس آسیا از طریق بازیافت تامین می‌شود که عمدتا ناشی از تقاضای بالای ژاپن و کره‌جنوبی بوده است؛ کشورهایی که آن‌ها نیز از واردکنندگان عمده قراضه‌ مس ایالات متحده آمریکا و اروپا به شمار می‌روند. مالزی، تایلند، ویتنام و هند نیز در گذشته قراضه‌های مس با گرید پایین‌تری را وارد می‌کردند که در حال حاضر به دلیل قوانین سخت‌گیرانه‌تر در برخی از این کشورها، این واردات کاهش یافته است. این موضوع باعث شده است که نیاز اروپا و ایالات متحده آمریکا به افزایش ظرفیت بازیافت مس با گرید پایین‌تر بیشتر از قبل برجسته شود.در اتحادیه اروپا، بخش عمده‌ای از قراضه‌های فلزی به‌ عنوان زباله طبقه‌بندی شدند که چالش‌هایی را برای صادرات به چین ایجاد کرد؛ به‌ ویژه پس از اجرای قوانین حمل‌ونقل پسماند (WSR) در سال ۲۰۲۴٫

از ماه می ۲۰۲۷، قوانین حمل‌ونقل پسماند صادرات قراضه‌های فلزی طبقه‌بندی‌ شده به‌ عنوان پسماند را به تمامی کشورهای خارج از سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) ممنوع خواهد کرد. بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، در حال حاضر تنها ۲۵ درصد از قراضه‌های فلزی اتحادیه اروپا به کشورهای خارج از اروپا صادر می‌شود.

آژانس بین‌المللی انرژی هشدار داد که اگرچه این قوانین ممکن است از بازیافت‌کنندگان قراضه مس در اروپا حمایت کند اما ممکن است به کاهش عرضه جهانی قراضه مس منجر شود. این آژانس همچنین تاکید کرد که سرمایه‌گذاری روبه‌رشد اروپا در تولید مس بازیافتی ممکن است با چالش‌هایی از جمله هزینه‌های بالاتر انرژی روبه‌رو شود که در این میان، واحدهای ذوب ثانویه در مقایسه با واحدهای ذوب اولیه نسبت به این نوسانات قیمتی آسیب‌پذیرتر خواهند بود.

فلزات آنلاین

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *