انجمن جهانی فولاد گفت : تولید فولاد ایران در سایه تأمین برق پایدار به جایگاه هشتم دنیا رسید. به گزارش عیار معدن، انجمن جهانی فولاد در گزارش سالانه ۲۰۲۳ خود اعلام کرد، تولید فولاد ایران در سال ۲۰۲۳ به ۳۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تن رسیده که نسبت به سال پیش از آن (۲۰۲۲) ۱.۸ درصد بیشتر شده است. بدین ترتیب ایران در سال ۲۰۲۳ به رتبه هشتم تولید فولاد در دنیا رسید و تولید فولاد خام از آلمان و برزیل فراتر رفت.
مصطفی رجبی مشهدی اظهار داشت: رشد تولید فولاد در ایران در شرایطی رقم میخورد که تولیدکننده فولاد جهان در سال ۲۰۲۳ بیش از یک میلیارد و ۸۸۸ میلیون تن (۱۸۸۸.۲) فولاد تولید کردهاند که نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش داشته و در نتیجه انجمن جهانی فولاد درصد تغییر را صفر اعلام کرده است.
وی با اشاره به تأمین برق صنایع اظهار کرد: انرژی دریافتی صنایع انرژی بر کشور در پایان دی ماه از رشد ۲۰.۳ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بوده است.
رجبی مشهدی افزود: مشترکان صنایع فولادی در این مدت نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۲۹.۱ درصد انرژی بیشتری از شبکه سراسری برق کشور دریافت کردهاند که این میزان برای مشترکان صنعت سیمان ۲۸.۸ درصد و صنایع فلزی ١٠ درصد ثبت شده است.
سید دانیال آل هاشم استاد دانشگاه با اشاره به تفاوت هویتی بین تأمین گاز و برق گفت: زمانی که حرف از مصرف گاز است، مسئله شما، مسئله عدم النفع است، یعنی ارزش افزوده صادراتی شما کاسته میشود، اما وقتی صحبت از برق میکنیم، مسئله دقیقاً پیرامون زیان گسترش پیدا میکند؛ چراکه صاحب نیروگاه برای تولید برق هزینه میکند اما ما به التفاو ت آن در اقتصاد و نه در جیب نیروگاهدار اثری ندارد.
وی افزود: صنعت برق ایران به لحاظ ظرفیتی پتانسیل تأمین انرژی معادل سه برابر تولید ناخالص داخلی ایران را داراست، اما چرا مزیت صنعت برق در اقتصاد هویدا نمیشود، پاسخ روشن است، زیرا صنعت ایران بر مبنای انرژی ارزان رایگان توسعه پیدا کرده و بیشترین انرژی برای کمترین ارزش افزوده مصرف میشود.
این استاد دانشگاه گفت: صنایع ما در فضای رسانهای بزرگترین مطالبه گر برق و نا ترازی هستند درحالیکه مهمترین دلیل نا ترازی برق مدل توسعه صنعتی ما است.این پژوهشگر حوزه انرژی اظهار داشت: این حرف از دو دلیل نشأت میگیرد. دلیل اول؛ مسئله عدم توسعه پایین دست است و دلیل دوم؛ مرتبط با نبود بهرهوری برق به حساب میآید.
مصرف برق فولادیها استاندارد شود، نا ترازی برق نداریم
وی افزود: بر اساس گزارش سازمان استاندارد، در صورتی که تنها صنعت فولاد ایران به اندازه استاندارد دنیا برای تولید محصول برق استفاده میکرد، ما با نا ترازی انرژی مواجه نمیشدیم.
آل هاشم اضافه کرد: صنعت فولاد ایران در نشستهای مختلف از تابآوری در این صنعت صحبت میکند، اما هیچ صنعت دیگری از جمله صنعت برق، زغال سنگ و سنگ آهن به دلیل نداشتن تریبون این حرف را نمیزند که توسعه نامتوازن فولاد در ایران تا چه اندازه تابآوری این صنایع را از بین برده است.
این استاد دانشگاه با انتقاد از رویه از سر گرفته شده در صنایع فولاد گفت: مدیرعامل یک شرکت فولادی برای بیان یک تحلیل غلط، اطلاعات غلط میدهد و بازار بورس را با تلاطم مواجه میکند، اما هیچ نهاد نظارتی از جمله سازمان بورس، وی را مواخذه نمیکند و رسانهها نیز در یک سیطره قرار گرفته و حرفی از آن نمیزنند.