رکود بازار سازه های فلزی؛ جهش قیمت ورق سیاه به ۴۰هزار تومان / حقوق پایین کارگران و چالش نیروی کار صنعت

09 دی 1402 - 04:32

در شرایطی بازاری به بزرگی ۵۴۷ میلیارد دلار برای ورق های فلزی تا ۲۰۳۳ برآورد شده که قیمت ورق سیاه در کشور با جهشی یکباره به کیلویی ۴۰ هزار تومان رسیده و موجب رکود بازار سازه های فولادی شده است.بر اساس جدیدترین گزارشی که سایت آماری تحلیلی Fact.Mr اخیرا منتشر کرده است پیش بینی می شود ارزش بازار جهانی ورق های فلزی تا پایان سال ۲۰۳۳ به حدود ۵۴۷ میلیارد دلار برسد.

ارزش ۳۲۲ میلیار دلاری بازار جهانی ورق های فلزی در پایان ۲۰۲۳

این در شرایطی است که طبق داده های منتشر شده ارزش بازار جهانی ورق های فلزی در ۲۰۲۲ به۳۰۶.۶ میلیارد دلار بوده و تا پایان ۲۰۲۳ نیز به حدود ۳۲۲ میلیارد دلار رسیده است.بنابراین انتظار می رود ارزش بازار جهانی ورق هار فلزی از سال ۲۰۲۳ تا ۲۰۳۳ به میزان ۵درصد سالانه رشد داشته باشد و حدود ۵۴۷ میلیارد دلار برسد.

این در شرایطی است که ورق های فلزی کاربردهای بسیار متنوعی دارد. به طوری کع غالبا در ساخت و تولید انواع لوازم خانگی، ساخت قطعات ساختمانی مانند سقف و دیوارهای فلزی، درب و پنجره های فلزی، سیستم های حفاظتی و نرده های فلزی، در صنایع نفت و گاز برای ساخت لوله ها، تانکرها، و دیگر تجهیزات و غیره به کار می رود. به طور کلی، ورق های فلزی به دلیل خواص مکانیکی و مقاومتی خود، در صنایع مختلف برای ساخت و تولید انواع محصولات استفاده می شوند.

دلایل جهش قیمت ورق سیاه به کیلویی ۴۰ هزار تومان

بر اساس این گزارش، در شرایطی به گفته کارشناسان بازار سازه های فولادی در رکود به سر می برد که فعالان بخش عمدتا جهش قیمت انواع ورق های فلزی را عامل اصلی این رکود می دانند.

«جعفر ملک راد» فعال بخش ساخت سازه های فلزی در خصوص شرایط فعلی حاکم بر بازار می گوید: با توجه به اینکه قیمت انواع ورق ها در بازار نوسان دارد و از آن طرف به دلیل اینکه نقدنگی کارفرمایان هم کمتر شده است، در نتیجه بازار رو به رکود است.این فعال بخش در مورد میزان نوسان قیمت ها از ابتدای سال می گوید: ما ورق را اول سال کیلویی حدود ۳۱ تا ۳۲ هزار تومان می خریدیم و الان به حدود ۴۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم رسیده است.

وی با بیان اینکه ورق سیاه و پروفیل ها که شامل تیر آهن و نبشی و غیره می شود، اصلی ترین ماده مصرفی ما است، ادامه داد: در واقع در مورد این جهش قیمت ها باید بخش دولتی پاسخگو باشد به خصوص اینکه در بورس هم قیمت ها را بدون هیچ دلیلی افزایش می دهند.

این تولید کننده انواع سازه های فلزی با اشاره به سهمیه ورقی که این دست از تولید کنندگان دارند، گفت: نکته جالب اینکه متاسفانه کمتر از آنچه باید بدهند سهمیه می دهند و به این ترتیب سمهمیه ها به نحوی نیست که پاسخگو باشد. این در حالی است که نقدینگی کارفرما هم به میزانی نیست که بتواند از بازار آزاد تامین کند.

او ادامه داد: با توجه به رکود حاکم بر بازار سازه های فولادی، به ناچار با تعدادی از پیمانکاران قطع همکاری کرده ایم به خصوص در شش ماهه دوم سال که افت کار بسیار زیاد بوده است.این فعال صنعت ادامه داد: متاسفانه در بازار ایران هیچ جیز قابل پیش بینی نیست و هیچ گاه تصور نمی کردیم قیمت ورق ها به یکباره چنینی جهشی را تجربه کند. مساله اینجا است که ورق ها مصرفی ما داخلی است و اینکه این افزایش قمیت به دلیلی است مشخص نیست.

این فعال صنعت همچنین در خصوص دیگر مسائل پیرامون تولید و بازار سازه های فولادی خاطر نشان کرد: علاوه بر افزایش قیمت ورق ها، از دیگر چالش هایی که در این حوزه داریم در واقع بحث چالش نیروی انسانی است که بتدریج در ایران تبدیل به یک معضل می شود. متاسفانه نیروی کار نیست آن هم عمدتا به دلیل مکفی نبودن حقوق ها است. به این ترتیب در شش ماهه اول ما به شدت با مشکل تامین نیرو مواجه بودیم به این دلیل که الان بیمه تامین اجتماعی هیچ خدماتی به کارگران نمی دهد

او در خصوص مزیت رقابتی در بازارهای اطراف، نیز گفت: ما به برخی بازارهای اطراف محصولات را ارسال کرده ایم اما به دلیل بالا بودن هزینه های حمل نقل و از آن طرف چون محصولات ما مقاطع خاصی است که قابل بسته بندی نیست در نتیجه چندان برای حمل و نقل شرایط راحتی نداریم.

ثبات بازار؛ پیش شرط رونق بازار سازه های فولادی

این فعال بخش سازه های فولادی همچنین در پاسخ به این سوال که دولت چه اقداماتی باید انجام بدهد که این صنعت از رکود خارج شود، گفت: به نظر بیشتر بحث ثبات بازار است؛ یعنی الان در بازار ثباتی وجود ندارد و تولید تحت شعاع است در حالی که اگر من تولید کننده مطمئن باشم قیمت ها حداقل تا ۶ماه آینده ثابت می ماند قطعا برای تولید برنامه ریزی می توانم داشته باشم. اما الان به دلیل بی ثباتی ها وقتی قراردادی می بندیم تا زمانی که کار را تحویل بدهیم هزینه ساخت بسیار گرانتر از آنچه محاسبه کرده ایم می شود.

او ادامه داد: مساله اینجا است که این نوسان های قیمتی مواد اولیه از ابتدای سفارش تا پایان کار و تحویل کار موجب شده بسیاری ورشکسته شوند و یا ضررهای هنگفت متحمل شوند. به طوری که الان جهش قیمتی ورق از ۳۲ به ۴۰ هزار تومان به این معنا است که روی مواد اولیه حداقل ۲۰-۳۰ درصد کشیده شده است و در نهایت به معنی ضرر سازندگان است.

این فعال بخش با بیان اینکه ایران از نظر فولاد حرف هایی در دنیا برای گفتن دارد، افزود: همانطور که می دانید ایران رتبه دهم دنیا را در تولید دارد اما اینکه چرا قیمت ها به این شکل صعودی رو به بالا است مشخص نیست و لذا آینده را مبهم می سازد. متاسفانه به دلیل تحریم ها و تورم طی ۷-۸ سال اخیر ورق از کیلویی ۱۲-۱۳ هزار تومان یکباره به ۳۸-۴۰ هزار تومان رسیده است.

منبع : بازار

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *