تجارت فرونیکل طی سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ افزایش چشمگیری داشته است. در بازه زمانی مورد بررسی، به طور میانگین حدود سه میلیون و ۸۷۰ هزار تن فرونیکل تجارت شده است. افزایش قابلتوجه تجارت فرونیکل، ناشی از افزایش تقاضای چین و عرضه اندونزی است. بیشترین سهم واردات فرونیکل با حدود ۸۲ درصد، متعلق به چین است. سهم کشورهای تایوان و هند، حدود ۳ درصد و کره جنوبی و آمریکا معادل با ۲ درصد از کل واردات فرو نیکل است. اندونزی، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده جهانی نیکل و فرونیکل به شمار میآید که حدود ۷۳ درصد از کل صادرات فرونیکل را به خود اختصاص داده است. در ردههای بعدی، کالدونیا با ۶ درصد و برزیل با ۵ درصد قرار گرفتهاند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی عیار معدن و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، فرونیکل، یک فروآلیاژ است که تقریبا ۳۵ درصد نیکل و ۶۵ درصد آهن دارد. این فروآلیاژ دارای خواصی همچون نقطه ذوب بالا و مقاومت بالا در برابر خوردگی و اکسیداسیون است. نیکل فلز مهمی به شمار میآید که به طور گسترده در تولید فولاد ضدزنگ و سایر آلیاژها استفاده میشود اما در حال حاضر به عنوان یک جز کلیدی در فناوریهای جدید باتری ظاهر شده است. تولید نیکل و فرونیکل در اندونزی، مواد اولیه برای صنعت فولاد شریک تجاری خود یعنی چین را تامین کرده است.
در نمودار یک، تجارت جهانی فرونیکل در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ مورد بررسی قرار گرفته و به طور متوسط نرخ رشد سالیانه تجارت فرونیکل، حدود ۴۰ درصد به ثبت رسیده است. میزان تجارت فرو نیکل در سال ۲۰۲۲، حدود ۶ میلیون و ۵۵۵ هزار تن بوده که در مقایسه با سال ۲۰۱۸، افزایش بیش از سه برابری را به نمایش میگذارد. تجارت جهانی فرونیکل در سال ۲۰۲۰ با رشد چشمگیر ۵۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۹، به میزان سه میلیون و ۹۶۵ هزار تن رقم خورده است.
در بازه پنج ساله بررسی شده، کمترین مقدار تجارت فرونیکل در سال ۲۰۱۸ اتفاق افتاده است؛ به طوری که حجم کل تجارت فرونیکل در این سال، حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن بوده است. میزان کمتر تجارت در سال ۲۰۱۸ در مقایسه با سایر سالها، ناشی از کاهش شدید تقاضا در نیمه دوم سال به دلیل نگرانیهای ایجاد شده در خصوص کاهش نرخ رشد اقتصاد جهانی در نتیجه جنگ تجاری بین ایالات متحده آمریکا و چین بود. به طور کلی روند تجارت فرونیکل در پنج سال اخیر صعودی بوده است که در سال ۲۰۲۲، با افزایش دو میلیون تنی نسبت به سال ۲۰۲۱، بیشینه مقدار تجارت حهانی فرونیکل با حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تن اتفاق افتاده است.
بنا به پیشبینیهای صورت گرفته، تقاضای نیکل و فرونیکل در سالهای آتی افزایش قابلتوجهی خواهد یافت. رشد تولید خودروهای الکتریکی و باتریها، محرک اصلی بازار نیکل خواهد بود. بیشتر رشد عرضه از سوی اندونزی صورت میگیرد و چین نیز به عنوان بزرگترین مصرفکننده نیکل و فرونیکل، سرمایهگذاریهای قابلتوجهی را در معادن این کشور انجام داده است. از این رو پیشبینی میشود مسیر اصلی تجارت نیکل در جهان طی سالهای آتی نیز کماکان بین چین و اندونزی برقرار باشد. همچنین اندونزی، تامینکننده اصلی فرونیکل به شمار میرود که به عنوان یک جایگزین ارزانتر برای نیکل خالص در تولید فولاد ضدزنگ و به طور عمده در چین مورد استفاده قرار میگیرد.
در نمودار ۲، بزرگترین واردکنندگان و صادرکنندگان فرو نیکل طی پنج سال اخیر قابل مشاهده هستند. چین با اختلاف بسیار زیاد، بیشترین سهم از واردات این فروآلیاژ را به خود اختصاص داده است. در سال ۲۰۲۲، این کشور واردات معادل پنج میلیون و ۹۱۵ هزار تن را به ثبت رسانده است که بیش از ۹۰ درصد فرونیکل خود را از اندونزی وارد کرده و حدود ۱۵۱ هزار تن فرونیکل نیز از کالدونیا تامین شده است. در سال ۲۰۱۸، واردات فرونیکل چین حدود ۹۶۲ هزار تن بوده که با نرخ رشد سالیانه حدود ۵۷ درصد، به پنج میلیون و ۹۱۵ هزار تن در سال ۲۰۲۲ رسیده است. در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ نیز به ترتیب حدود سه میلیون و ۴۱۰ هزار تن و سه میلیون و ۷۰۰ هزار تن فرونیکل وارد کرده است.
پس از چین، تایوان و هند سهم مشابهی در واردات فرونیکل دارند. بیشترین میزان واردات فرونیکل را تایوان در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۲۱ داشته که به ترتیب حدود ۲۰۳ هزار تن و ۱۳۹ هزار تن بوده است. واردات این کشور در سال ۲۰۲۰ به علت همهگیری کرونا با کاهش ۲۵ هزار تنی نسبت به سال ۲۰۱۹، به حدود ۸۸ هزار تن رسید. با نگاهی اجمالی به میزان واردات این کشور در پنج سال اخیر، میتوان گفت که سالیانه با کاهش ۱۷ درصدی همراه بوده و در سال ۲۰۲۲ به میزان ۹۵ هزار تن فرونیکل وارد کرده است.
واردات هند در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، به طور متوسط سالانه ۶ درصد رشد داشته است و از سال ۲۰۱۸ که به میزان ۱۰۲ هزار تن بوده، به مقدار ۱۲۸ هزار تن در سال ۲۰۲۲ رسیده است. کمترین میزان واردات ثبت شده برای هند در سال ۲۰۲۰، حدود ۳۹ هزار تن بوده که با افزایش خیرهکنندهای در سال ۲۰۲۱، به ۲۱۶ هزار تن رسیده است. همانند چین، عمده واردات فرونیکل هند نیز توسط اندونزی تامین شده است.
در ردههای بعدی کشورهای بزرگ واردکننده فرونیکل، کشورهای کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا قرار گرفتهاند که میانگین واردات کره جنوبی و آمریکا در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، حدود ۹۵ هزارتن و ۵۹ هزار تن به ثبت رسیده است. هر دو کشور در این پنج سال با کاهش واردات فرونیکل همراه بودند. همان طور که مشخص است، تمامی کشورهای واردکننده فرونیکل، جزو کشورهای مطرح در صنعت فولاد به شمار میروند.
در سمت عرضه، اندونزی که بیشترین میزان نیکل در جهان را تولید میکند، بزرگترین صادرکننده فرونیکل با سهمی معادل ۷۲ درصد محسوب میشود. میزان صادرات اندونزی به طور میانگین با نرخ رشد حدود ۶۱ درصد، از ۸۵۷ هزار تن در سال ۲۰۱۸، به حدود پنج میلیون و ۷۸۰ هزار تن در سال ۲۰۲۲ رسیده است. در سال ۲۰۱۴، صادرات نیکل خام در اندونزی ممنوع شد و این کشور نیکل فرآوری شده به جای سنگ نیکل را صادر کرد. صنعت نیکل اندونزی را میتوان صادراتگرا توصیف کرد زیرا نیکل نسبتا کمی در داخل این کشور مورد استفاده قرار میگیرد. کشورهای چین، هند، تایوان و کره جنوبی، مقاصد اصلی صادرات فرونیکل اندونزی هستند.
کالدونیا با اختلاف قابلتوجهی نسبت به اندونزی، به عنوان دومین کشور صادرکننده فرونیکل شناخته میشود که در سالهای اخیر با کاهش ۴ درصدی، روند نزولی را طی کرده است. صادرات فرونیکل این کشور در سال ۲۰۲۲، به میزان ۲۲۳ هزار تن رسیده که نسبت به سال ۲۰۲۱ با میزان ۱۹۰ هزار تن افزایش داشته است. برزیل در سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲، افت و خیزهایی را تجربه کرده است. صادرات فرونیکل برزیل در سال ۲۰۱۸، حدود ۱۹۷ هزار تن بوده و با کاهش ۱۶ هزار تنی به ۲۱۳ هزار تن در سال ۲۰۲۲ رسیده است. کشورهای دومینیکن و کره جنوبی نیز روند صعودی را در سالهای مورد بررسی تجربه کردهاند. در سال ۲۰۲۲، میزان صادرات فرونیکل این دو کشور به ترتیب برابر با ۷۹ هزار تن و ۷۴ هزار تن بوده است.