سرنوشت آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ چه خواهد بود؟

10 آذر 1402 - 06:02

گزارش‌های منتشر شده از سوی هلدینگ‌های بزرگ مالی جهان همچون گلدمن ساکس، حاکی از کاهش فزاینده عرضه آلومینیوم در بازارهای جهانی و احتمال افزایش قیمت هم‌زمان با افزایش تقاضا برای سال ۲۰۲۴ است.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی عیار معدن و به نقل از باشگاه آلومینیوم، بازار فلزات نیز مانند دیگر بازارهای جهانی طی سال ۲۰۲۳ وضعیت چندان مطلوبی نداشت. در میان فلزات اساسی، تنها آهن و مس به دلیل افزایش تقاضای جهانی به ویژه برای صنایع نوینی چون ساخت باتری‌های مورد نیاز خودروهای برقی و بهبود اندک اوضاع بازار مسکن در جهان به ویژه ایالات متحده آمریکا، وضعیت بهتری را تجربه کردند.

از سوی دیگر، برخی فلزات اساسی همچون آلومینیوم و روی از روند بهبود بازار طی ماه‌های گذشته عقب مانده و شرایط خوبی را تجربه نکردند که این موضوع برای آلومینیوم به مراتب وخیم‌تر بود. چین به تنهایی بیش از ۵۰ درصد آلومینیوم مورد نیاز بازارهای جهانی را تامین می‌کند و به همین دلیل، هرگونه تحرکات اقتصادی در بازار این کشور بر قیمت جهانی تاثیرگذار خواهد بود.

هم‌اکنون سرمایه‌گذاران و فعالان بازار آلومینیوم نگران اوضاع قیمت جهانی این فلز در سال ۲۰۲۴ هستند؛ به ویژه اینکه عمده نهادها و هلدینگ‌های مالی همچون گلدمن ساکس، جی پی مورگان و «ING» معتقدند که دست کم برای سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴، به احتمال زیاد با نوعی رکود اقتصادی در سطح جهانی مواجه خواهیم بود که همین امر می‌تواند تاثیر منفی بر بازارها به ویژه بازار فلزات اساسی بر جای بگذارد.

خوش‌بینی گلدمن ساکس به بازار آلومینیوم در سال ۲۰۲۴

با وجود تجربه ناموفق آلومینیوم در سال ۲۰۲۳، هلدینگ بزرگ مالی گلدمن ساکس در تازه‌ترین گزارش خود از بازار فلزات، بر احتمال افزایش قیمت جهانی آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ تاکید کرده است. گلدمن ساکس معتقد است بازار آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ با کمبود دست کم یک میلیون و ۲۳۰ هزار تن آلومینیوم مواجه خواهد بود که این به معنای افزایش دو برابری کمبود آلومینیوم نسبت به سال ۲۰۲۳ است.

گلدمن ساکس دلیل اصلی این افزایش قیمت احتمالی را کاهش عرضه آلومینیوم در سطح جهانی به ویژه در دو کشور روسیه و چین دانسته است. این در حالی است که قیمت آلومینیوم پس از مدت‌ها در روز دوشنبه ۲۷ نوامبر ۲۰۲۳، با حدود یک درصد افزایش مواجه شده که دلیل آن، افزایش قیمت سوخت در چین به دلیل قرار گرفتن در آستانه فصل سرد سال است.

ماه اکتبر ۲۰۲۳ برای آلومینیوم، یکی از بدترین ماه‌های دو سال اخیر محسوب شده و قیمت این فلز به کف رسید اما پس از آن با حمایت خریداران مواجه شده و با افزایش اندک قیمت مواجه شد.

همان طور که گفته شد، چین به ویژه استان یون‌نان این کشور یکی از مراکز اصلی تولید آلومینیوم جهان محسوب می‌شود که آمارهای اخیر دولت چین، نشانگر کاهش تولید شمش و دیگر محصولات آلومینیوم در این استان طی هفته‌های اخیر است.

اکنون با توجه به این شرایط، گلدمن ساکس معتقد است بازار آلومینیوم در سال ۲۰۲۴ با کمبود آلومینیوم مواجه خواهد بود؛ به گفته گلدمن ساکس، این کاهش شدید عرضه می‌تواند منجر به افزایش قیمت هر تن شمش آلومینیوم به بالای دو هزار و ۶۰۰ دلار طی ۱۲ ماه آتی شود.

علاوه بر کاهش تولید آلومینویم توسط چین، فاکتور دیگر تاثیرگذار بر قیمت آلومینیوم طی یک سال گذشته، حذف آلومنیویم تولیدی شرکت دولتی آلومنیویم روسیه (روسال) ار بازار اروپا بوده است.

به گفته کارشناسان بازار فلزات، با توجه به شرایط یاد شده هم‌اکنون زمانی مناسب برای خرید این فلز در بازار جهانی است؛ چراکه در حال حاضر هر تن شمش آلومینیوم را می‌توان در بورس فلزات لندن (LME) با دست کم ۴۰ دلار تخفیف برای معاملات آتی خریداری کرد.

همان طور که گفته شد، علاوه بر کاهش تولید آلومینیوم توسط چین، فاکتور دیگر تاثیرگذار بر قیمت آلومینیوم طی یک سال گذشته حذف آلومینیوم تولیدی شرکت دولتی آلومینیوم روسیه (روسال) از بازار اروپا بوده است. با نزدیک شدن سالگرد تحریم آلومینیوم روسال، وب سایت یورو ریپورتر با انتشار گزارشی تحلیلی، از سیاست‌های اتحادیه اروپا در قبال تحریم فلزات روسیه انتقاد کرده و آن را باعث کاهش توانایی شرکت‌های اروپایی در تولید محصولات مرتبط با آلومینیوم همچون صنایع سیم و کابل‌سازی، بدنه خودرو و هواپیما و… دانسته است.

یورو ریپورتر همچنین معتقد است در صورت ادامه این روند، سیاست‌های کلان اتحادیه اروپا همچون جایگزین انرژی سبز با سوخت‌های فسیلی در راستای کربن‌زدایی نیز تحت‌الشعاع قرار خواهد گرفت. به گفته یورو ریپورتر طی سال ۲۰۲۲، شرکت‌های اروپایی مستقر در ایتالیا، لهستان و اسپانیا به دلیل کمبود آلومینیوم مجبور به تامین یک سوم از کابل‌های خود از طریق واردات شدند که این حجم برابر است با حدود ۷۱ هزار تن آلومینیومی که اگر در اختیار شرکت‌های یاد شده قرار می‌گرفت، نیازی به واردات نبود.

چنین روندی در نهایت قیمت تمام شده محصولات اروپایی را با افزایش روبه‌رو کرده و می‌تواند بازار آن‌ها را با شکلی جدی تحت تاثیرات منفی خود قرار دهد. هم‌اکنون گفته می‌شود کشورهای اروپایی به دنبال تامین آلومینیوم مورد نیاز خود از کشورهای دیگر از جمله جنوب آسیا و خاورمیانه هستند که البته این میزان آلومینیوم با حجم بالای صادرات آلومینیوم روسیه برابری نخواهد بود. همین افزایش تقاضا برای آلومینیوم به ویژه در اروپا در کنار کاهش تولید روسیه و چین می‌تواند قیمت این فلز اساسی را برای سال ۲۰۲۴ تا حد زیادی افزایش دهد.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *