به گزارش عیار معدن و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، افزایش هزینه تولید کنسانتره مس و تداوم وضعیت کسری عرضه ممکن است بر عملکرد واحدهای ذوب از سال ۲۰۲۵ به بعد تاثیر منفی بگذارد. تعرفههای ذوب و پالایش کنسانتره مس (TC/RCs)، هزینههایی هستند که شرکتهای معدنی به واحدهای ذوب برای تبدیل کنسانتره به فلز مس تصفیه شده میپردازند.
تعرفههای مذکور از جمله مبالغی هستند که حاشیه سود بالایی برای واحدهای ذوب مس به ارمغان میآورند. گفتنی است که تعرفههای ذوب و پالایش در حالت عادی و در زمان ایجاد وضعیت کسری عرضه، کاهش مییابند و با افزایش حجم عرضه روندی صعودی به خود میگیرند.
نوسانات قابلتوجه در تعرفههای ذوب و پالایش و قیمت مس بورس فلزات لندن، منجر به افزایش تمرکز بازار بر تعرفههای مذکور در کنسانتره مس شده است. برخی منابع اعلام کردند که پویایی فعلی روند عرضه و تقاضای کنسانتره مس ممکن است بر روند عرضه مس تصفیه شده چندان تاثیرگذار نباشد. علاوهبراین، افزایش ظرفیت تولید واحدهای ذوب مس در سطح جهان نیز موجب بر هم خوردن تعادل حجم عرضه و تقاضا برای کنسانتره مس شده است. باید توجه داشت که افزایش ظرفیت تولید مس در کشورهای شرقی و جنوبشرقی آسیا، منجر به افزایش حجم نیاز به کنسانتره مس برای تامین این ظرفیت طی سالهای ۲۵-۲۰۲۴ خواهد شد.
واحدهای ذوب مس در چین که در حالت عادی نرخ فعالیت بالاتری نسبت به دیگر واحدهای ذوب در جهان دارند، در بحبوحه توقف فعالیت غیرمنتظره معدن مس «Cobre Panama» تحت مدیریت شرکت «First Quantum» در نوامبر سال ۲۰۲۳ و کاهش میزان تولید در برخی از معادن مس جهان همراه با آغاز به کار تعدادی از واحدهای ذوب جدید در چین، حجم خرید کنسانتره مورد نیاز خود به عنوان ماده اولیه را از بازار فیزیکی افزایش دادهاند.
این مسئله منجر به افت تعرفههای ذوب و پالایش کنسانتره مس در بازار فیزیکی از اواخر سال ۲۰۲۳ شد. با این اوصاف، حتی رقم این تعرفهها در ۲۶ آوریل سال ۲۰۲۴ به دلیل محدودیت در حجم عرضه، محدوده منفی را تجربه کرد.
واحدهای ذوب اکثر محمولههای مس مورد نیاز خود را در قالب کنسانتره خریداری میکنند و نرخ پرداخت محمولههای خریداری شده از سوی آنها که بیشتر به صورت نقدی ارائه میشود، در حدود ۹۶٫۵ درصد است. این بدان معناست که اگر واحدهای ذوب به سطح بالاتری از نرخ بازیابی برسند، حاشیه سود آنها افزایش بیشتری پیدا خواهد کرد. افزایش حاشیه سود با توجه به رشد قیمتهای مس در بورس فلزات لندن بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
در همین راستا موسسه «Fastmarkets» بر اساس ارزیابی هفتگی انجام شده، شاخص تعرفه ذوب و پالایش کنسانتره مس با شرط تحویل محموله در بنادر اصلی منطقه آسیا اقیانوسیه و تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (cif) را در ۲۸ ژوئن سال ۲۰۲۴ حدود چهار دلار و ۴۰ سنت در هر تن یا ۰٫۴۴ سنت در هر پوند اعلام کرد که اندکی نسبت به تعرفه پنج دلار در هر تن یا ۰٫۵۰ سنت در هر پوند گزارش شده در یک هفته پیش از تاریخ ذکر شده کاهش داشت.
ادامه روند نزولی تعرفههای ذوب و پالایش کنسانتره مس در بازار فیزیکی
با این وجود آن دسته از واحدهای ذوب مسی که محمولههای خود را از طریق قراردادهای با موعد تحویل بلندمدت مبتنی بر تعرفه ذوب مبنای ۸۰ دلار در هر تن یا ۸٫۰ سنت در هر پوند توافق شده در نوامبر سال ۲۰۲۳ میان شرکت «Antofagasta» و برخی از واحدهای ذوب در چین تامین میکنند، حاشیه سود بهتری نسبت به دیگر واحدهای ذوبی که کنسانتره مورد نیاز خود را از بازار فیزیکی خریداری کردهاند، دارند.
به گفته برخی منابع، تعیین تعرفه ذوب و پالایش مبنا و انتخاب رقمی بالاتر از ۸۰ دلار در هر تن تعرفه مبنای فعلی برای سال ۲۰۲۵ ممکن است به دلیل تداوم وضعیت محدودیت دسترسی در عرضه کنسانتره مس عملیاتی نشود.
با توجه به اینکه بسیاری از واحدهای ذوب، حجم بالایی از کنسانتره مس مورد نیاز خود را از طریق قراردادهای با موعد تحویل بلندمدت مبتنی بر تعرفه ذوب مبنای سال ۲۰۲۴ یعنی ۸۰ دلار در هر تن تامین میکنند، بر همین اساس کاهش تعرفههای ذوب کنسانتره مس در بازار فیزیکی تاثیر منفی چندانی بر عملکرد این واحدهای ذوب در چین نخواهد گذاشت اما با این حال حاشیه سود آنها با کاهش مواجه خواهد شد. با در نظر گرفتن این مسئله، امکان افزایش تعرفه ذوب مبنای کنسانتره مس برای قراردادهای با موعد تحویل سال ۲۰۲۵ که از قبل به امضا رسیدهاند وجود ندارد.
در همین راستا میتوان به قرارداد شرکت «Antofagasta» برای تامین ۵۰ درصد کنسانتره مس واحدهای ذوب مس چین با تعرفه ذوب ۲۳ دلار و ۲۵ سنت در هر تن که در ۲۷ ژوئن سال ۲۰۲۴ به امضا رسید اشاره کرد.
به گفته سخنگوی یکی از واحدهای ذوب مس در چین، رقم ۲۳ دلار و ۲۵ سنت در هر تن توافق شده برای تعرفه ذوب به وضوح کمتر از هزینههای تولید تقریبا تمامی واحدهای ذوب مس در سطح جهان است.
وی در ادامه بیان کرد: هنوز وضعیت تعیین تعرفههای ذوب و پالایش مبنا برای سال ۲۰۲۵ مشخص نیست اما با این حال با نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۲۴، تمرکز شرکتهای معدنی روی این مسئله چهره جدیتری به خود خواهد گرفت.
با توجه به اینکه واحدهای ذوب مس مجبورند به دلیل محدودیت در دسترسی به کنسانترههای مس، این ماده اولیه را با قیمتهای بالاتری خریداری کنند، بر همین اساس دست به هر کاری خواهند زد تا بتوانند زیانهای متحمل شده از این طریق را جبران کنند. یکی از این راهها کاهش ظرفیت تولید به دلیل مشکلات در دستیابی به مواد اولیه با قیمت مناسب است.
شماری از حاضران در کنفرانس سالانه «LME Asia Week 2024» ابراز کردند که فعالان بازار بر این باورند مذاکرات عرضه محمولههای با موعد تحویل بلندمدت برای سال ۲۰۲۵، در پایان سال جاری میلادی به منظور تعیین تعرفه ذوب و پالایش کنسانتره مس ممکن است در غیاب عواملی مانند تعطیلی واحد ذوب یا افزایش عرضه این ماده معدنی چندان نتیجه امیدوارکنندهای به دنبال نداشته باشد.
یکی از تولیدکنندگان مس معتقد است، آنطور که ارزیابیها نشان میدهد مشکل محدودیت در دسترسی به کنسانتره مس حداقل تا دو سال آینده تداوم خواهد یافت. همچنین مشارکتکنندگان بازار به ایجاد وضعیت مازاد عرضه کاتد مس در سال آینده چندان خوشبین نیستند و این مسئله میتواند بر چالشهای فعلی واحدهای ذوب مس بیفزاید.
بر اساس ارزیابی روزانه صورت گرفته توسط موسسه «Fastmarkets»، پریمیوم کاتد مس گرید «A» با شرط تحویل محموله به بندر شانگهای چین و تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (cif) در ۲۸ ژوئن سال ۲۰۲۴ حدود صفر تا ۱۵ دلار در هر تن گزارش شد که در مقایسه با پریمیوم پنج تا ۱۵ دلار در هر تن اعلام شده در یک روز قبل از تاریخ مذکور و در مقایسه با رقم پنج دلار در هر تن ارزیابی شده در ۳۰ می سال جاری میلادی قابل قیاس است.
فلزات آنلاین