فناوری و سرمایه برای فرآوری ذخایر لیتیوم وجود ندارد

16 آبان 1402 - 12:53

 به گفته مقامات مسئول در وزارت صمت ذخایر عظیم لیتیوم که سال گذشته در همدان شناسایی شدند به دلایلی همچون ضعف فناوری و نبود سرمایه‌گذار مسکوت مانده‌، این در حالیست که بهره‌برداری از آنها می‌تواند تاثیر چشمگیری در موقعیت ژئوپلیتیک ایران در جهان داشته باشد.
به گزارش عیار معدن، در اسفندماه سال گذشته رسانه‌های داخلی و خارجی از کشف ۸‌ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کانسنگ لیتیوم در استان همدان خبر داده و نظرات مختلفی در مورد آن ارائه کردند، از جمله اینکه چون لیتیوم اهمیتی استراتژیک در توسعه فناوری‌های کم‌کربن دارد، کشف این ذخایر توجه جهانی را به استخراج مواد معدنی در منطقه خاورمیانه افزایش می‌دهد و ایران می‌تواند از این ماده طبیعی به عنوان ابزاری برای مذاکره درباره رفع تحریم‌هایی بهره ببرد که در حال حاضر آمریکا، اتحادیه اروپا و متحدان آنها علیه این کشور وضع کرده‌اند.

در این اظهارات همچنین عنوان شد که ایران نخستین کشور خاورمیانه است که خبر از کشف ذخایر لیتیوم می‌دهد و می‌تواند از این ظرفیت معدنی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی استفاده کند، علاوه بر اینها ایران می‌تواند به واسطه لیتیوم روابط خود را با چین تقویت کند، زیرا چین بزرگ‌ترین مصرف کننده لیتیوم دنیاست.

با این حال و با وجود پتانسیل‌هایی که در این دستاورد نهفته اما از آن تاریخ تاکنون هیچ خبری از پیشبرد این پروژه منتشر نشده است. علیرضا شهیدی، رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور و مشاور وزیر صمت دلیل این امر را اقتصادی نبودن ذخایر یادشده عنوان کرد و گفت: در ۸‌ میلیون و ۵۰۰ هزار تن کانسنگ لیتیومی که در همدان شناسایی شده 400 هزار تن ماده لیتیوم می‌تواند وجود داشته باشد اما موضوع قابل توجه در مورد ذخایر لیتیوم شناسایی شده در همدان این است که این ذخایر تا چه اندازه ارزش اقتصادی دارد.

وی تصریح کرد: عیار این ذخایر پایین و میزان ذخیره آنها کم است، در نتیجه هر چند ذخایر شناسایی‌شده می‌تواند در بانک اطلاعاتی کشور ثبت شود و از این نظر اهمیت دارد، با این حال ذخایر همدان نخستین ذخایر لیتیوم نیست که تاکنون در کشور شناسایی شده است.

ابراهیم مولابیگی، مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صمت، نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا گفته‌های شهیدی را تایید کرد و در توضیح بیشتر گفت: دانش فنی استحصال لیتیوم در ایران در مقیاس صنعتی وجود ندارد، هر چند ممکن است در مقیاس پایلوت وجود داشته باشد.

وی افزد: شرکت خصوصی که این ذخایر را شناسایی کرده ادعا دارد می‌تواند سرمایه‌گذار خارجی برای بهره‌برداری از ذخایر پیدا کند، این شرکت یکی از هلدینگ‌های بزرگ و توانمند صنعتی و معدنی کشور است اما هنوز موفق به اخذ مجوزهای دولتی در این زمینه نشده است.

مولابیگی در مورد وضعیت کنونی ذخایر گفت: این ذخایر شناسایی و تایید شده اما در همین حد مسکوت مانده و خبری از پیشرفت آن نیست.

مدیرکل دفتر اکتشاف وزارت صمت خاطرنشان کرد: همه شورابه‌های ایران حاوی لیتیوم است، اما استان‌های جنوبی و جنوب شرق کشور بیشتر از سایر نقاط از ذخایر این ماده معدنی برخوردار هستند با این حال مطالعات عمیقی بر این ذخایر صورت نگرفته است.

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *