قیمت برخی از مواد معدنی حیاتی صعودی خواهد شد

15 اردیبهشت 1404 - 07:28

افزایش درگیری‌ها در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو با گروه «M23» که تحت حمایت رواندا قرار دارد، موجب آسیبی جدی به درآمدزایی دولت از معادن کنگو و افزایش نگرانی‌ها در خصوص روند صعودی محدودیت دسترسی به مواد معدنی حیاتی در این کشور که انتظار می‌رود حجم تقاضای جهانی برای آن به سرعت رشد را تجربه کند، شده است.

به گزارش عیار معدن و به نقل از پایگاه خبری «Eco-Business.com»، به نظر می‌رسد رقابت برای دسترسی به مواد معدنی حیاتی از جمله کلتان، لیتیوم، کبالت و نیکل مورد نیاز در توسعه فناوری‌های مورد استفاده در بخش انرژی‌های تجدیدپذیر در  سال جاری میلادی افزایش پیدا کند. به علاوه، انتظار می‌رود رقابت میان قاره اروپا و آمریکای شمالی به منظور دسترسی به مواد معدنی استراتژیک و کاهش وابستی خود به چین برای تامین آن‌ها افزایش یابد.

طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، با روند رو‌به‌رشد حجم تقاضا برای مواد معدنی حیاتی مورد نیاز برای دستیابی به اهداف فرایند کربن‌زدایی تا سال ۲۰۳۰، میزان استخراج لیتیوم، کبالت و نیکل در کشورهایی مانند شیلی، جمهوری دموکراتیک کنگو و فیلیپین در حال افزایش است. بر همین اساس، هم‌زمان با تلاش کشورهای غنی از ذخایر معدنی برای افزایش سهم خود در تامین مواد معدنی حیاتی مورد نیاز در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر، نگرانی جوامع بومی ساکن در نزدیکی معادن از پیامدهای زیست‌محیطی و اجتماعی روند رو‌به‌رشد استخراج از معادن در حال افزایش است.

افزایش درگیری‌ها در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو که در آن صدها کشته و هزاران زخمی در هفته‌های اخیر گزارش شده و انتظار می‌رود این روند همچنان ادامه داشته باشد، باعث شده است تا سازمان ملل طی بیاینه‌ای اعلام کند این درگیری‌ها که چندین دهه‌ است ادامه دارد، افزایش حجم معاملات غیرقانونی مواد معدنی حیاتی را در کشور مذکور به همراه داشته باشد.

این درگیری‌ها به همراه افزایش تنش‌‍‌های ژئوپلیتیکی در برخی دیگر از کشورهای جهان که از ذخایر غنی مواد معدنی بهره‌مند هستند، موجب افزایش نگرانی‌ها نسبت به تامین یا دسترسی به مواد معدنی حیاتی در مقیاس جهانی شده است. در ادامه این گزارش، وضعیت توسعه ذخایر مواد معدنی حیاتی در برخی از کشورهای جهان و تاثیر آن بر زندگی جوامع بومی و محیط زیست مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

وضعیت توسعه ذخایر مواد معدنی حیاتی در جمهوری دموکراتیک کنگو

براساس گزارش بانک جهانی، جمهوری دموکراتیک کنگو دارای بیشترین ذخایر کبالت در جهان است. باید توجه داشت از این فلز آبی نقره‌ای رنگ بیشتر در ساخت باتری‌های قابل‌شارژ استفاده می‌شود. همچنین، بخش زیادی از معادن جمهوری دموکراتیک کنگو در اختیار شرکت‌های چینی قرار دارد.

طبق بررسی‌های انجام شده، ارزش حجم ذخایر معدنی این کشور حدود ۲۴ تریلیون دلار برآورد شده و جمهوری دموکراتیک کنگو را به یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان از لحاظ بهره‌مندی از ذخایر معدنی تبدیل کرده است. با این حال، بیشتر ذخایر معدنی جمهوری دموکراتیک کنگو در شرق این کشور واقع شده و حجم زیادی از آن در دست گروه‌های مسلح از جمله گروه «M23» که تحت حمایت رواندا است، قرار دارد.

در پایان ماه ژانویه ۲۰۲۵، بزرگ‌ترین شهر شرق کنگو و مرکز استان کیوو شمالی یعنی شهر گوما که حجم زیادی از طلا، کلتان و قلع در آن قرار دارد، به تصرف گروه «M23» درآمد. گزارش سازمان ملل در ماه دسامبر ۲۰۲۴ نشان می‌دهد که گروه «M23»، ماهیانه حدود ۸۰۰ هزار دلار درآمد از تولید و تجارت کلتان کسب می‌کند.

از زمان پیشروی گروه «M23» در تصرف ذخایر معدنی جمهوری دموکراتیک کنگو، اتحادیه اروپا از سوی مقامات این کشور برای عدم امضای قرارداد مواد معدنی با رواندا که ادعا می‌شود از گروه نامبرده حمایت می‌کند، تحت فشار قرار گرفته است. در ماه دسامبر ۲۰۲۴، جمهوری دموکراتیک کنگو شکایتی را علیه زیرمجموعه‌های شرکت اپل در فرانسه و بلژیک ارائه کرد و این شرکت را به استفاده از مواد معدنی تولید شده در معادن تحت مالکیت گروه «M23» متهم کرد.

وضعیت توسعه ذخایر مواد معدنی حیاتی در شیلی

شیلی دارای بزرگ‌ترین ذخایر لیتیوم در جهان بوده و دومین تولیدکننده بزرگ مس در جهان به شمار می‌رود. طبق آمار، حدود ۹۰ درصد از ذخایر لیتیوم این کشور در صحرای آتاکاما قرار دارد و فرایندهای کنونی استخراج لیتیوم نیازمند مقادیر بسیار زیادی آب است.

فلزات آنلاین

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *