وجود معادن غنی و قرارگرفتن روی کمربند فلزات معدنی جهان سیستان و بلوچستان را به رنگینکمان معادن کشور و بهشت سرمایهگذاران تبدیل کرده است. بیان این مطلب به این دلیل است که بازدید از معادن، یکی از موضوعهای پررونق گردشگری در سراسر جهان به شمار میرود و این درحالی است که کانیهای فلزی و غیرفلزی شامل مس، سنگهای تزیینی، مصالح ساختمانی، منیزیت، سیلیس، طلا و آنتیموان و سایر مواد معدنی در معادن سیستان و بلوچستان در حال برداشت است. این خطه از کشور در حالی روی کمربند فلزی و معدنی جهان قرار دارد که با داشتن ذخایر مس، کرومیت، منگنز، سرب و روی، قلع، تنگستن، طلا و کانسارهای غیرفلزی، دارای ظرفیتهای کمنظیری در بخش معدن است که در گذشته از این پتانسیل خدادادی غافل شده بودیم. با این وجود بخش معدن و صنایع معدنی نهتنها از طریق ایجاد اشتغال مستقیم در این بخش درآمد خانوارها را افزایش میدهد، بلکه بهصورت غیرمستقیم با سایر بخشهای اقتصادی کشور از جمله بخشهای حملونقل، صنعت، مسکن و صنایع غذایی عاملی در افزایش میزان تولید و اشتغال میشود و نقش مثبتی در افزایش درآمد خانوارها دارد.
معدن «طلای انجیرک تفتان» یکی از معادن طلای ایران
در بین معادن بینظیر سیستان و بلوچستان معدن «طلایانجیرک تفتان» در زمره یکی از معادن طلای ایران بهشمار میرود. طرح ساخت کارخانه تولید شمش طلا در تفتان با هدف تولید سالانه نیمتن طلا، اشتغالزایی بیش از ۳۵۰ نفر و با سرمایهگذاری بالغ بر ۸۰۰میلیارد تومان در سال۱۴۰۱ آغاز شد. طبق گواهی کشف صادرشده معدن طلای مادوفتی، این معدن با ذخیره بیش از ۱۰۰میلیون تن کانسنگ طلا، از بزرگترین معادن طلای کشور است.
اشتغالزایی ۱۸۰ نفر در معدن طلای تفتان
استاندار سیستان و بلوچستان گفت: معدن طلای تفتان با سرمایهگذاری بیش از یکهزار میلیارد تومان در نیمه دوم سال جاری به بهرهبرداری میرسد. محمد کرمی با بیان اینکه اکنون ۶محدوده اکتشافی در حال بررسی میزان عیار و ذخیره ماده معدنی بهعنوان مواد اولیه کارخانه هستند، افزود: این پروژه معدنی برای بیش از ۱۸۰نفر اشتغال ایجاد خواهد کرد. او اظهار کرد: با توجه به نیاز مردم برای ایجاد شغل و کمک به توسعه همهجانبه منطقه باید سهم شهرستان از سایت ارتقا یابد و ضمن اینکه مردم از منافع طرح بهرهمند میشوند، بخشی از درآمدها صرف هزینههای عمرانی شود.
پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی در کارخانه فرآوری طلای تفتان
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان تصریح کرد: سرمایهگذار ساخت کارخانه فرآوری طلا شرکت توسعه معادن پارس تامین است و این کارخانه با پیشرفت فیزیکی ۸۰درصدی در آینده نزدیک به بهرهبرداری خواهد رسید. ایرج حسنپور افزود: کارخانه فرآوری طلا تفتان در زمینی به مساحت ۱۰هکتار با هکتار زیربنا در حال ساخت است و پیشبینی میشود میزان سرمایهگذاری در این کارخانه به ۳۵۰میلیارد تومان برسد. سیستان و بلوچستان مملو از ذخایر غنی و متنوع معدنی فلزی و غیرفلزی است، برخی از معادن این استان بهدلیل ظرفیتهای بالای ذخایر در رتبههای اول و دوم کشوری قرار گرفتند.
به گفته وی، ظرفیت فرآوری طلا در این کارخانه ۸۳۲ کیلوگرم شمش طلا در سال است. مدیرکل صمت سیستان و بلوچستان گفت: اولویت اشتغال در این کارخانه با مردم بومی تفتان خواهد بود و با افتتاح این کارخانه زمینه اشتغال چشمگیری بهطور مستقیم و غیرمستقیم برای مردم این شهرستان فراهم و موجب رونق اقتصادی منطقه خواهد شد. او با بیان اینکه سیستان و بلوچستان مملو از ذخایر غنی و متنوع معدنی فلزی و غیرفلزی است، ادامه داد: برخی از معادن این استان بهدلیل ظرفیتهای بالای ذخایر در رتبههای اول و دوم کشوری قرار گرفتند؛ بهگونهایکه این استان رتبه نخست معادن آنتیموان و رتبه دوم معادن منیزیت کشور را به خود اختصاص داده است.
حسنپور تصریح کرد: مواد معدنی مکشوفه در سیستان و بلوچستان شامل کرومیت، مس، منگنز، آهن، طلا، تیتانیوم و کانیهای فلزی نظیر تالک، منیزیت، گلسفید، آنتیموان، فلدسپات خاک صنعتی، نیکل، کائولن، سیلیس و سنگهای ساختمانی بهویژه گرانیت، این استان را به رنگینکمان معادن کشور و بهشت سرمایهگذاران تبدیل کرده است.
شهرستان تفتان در مدار توسعه
فرماندار تفتان گفت: شرکت توسعه معادن پارس تامین فوق موظف است پیرو گفتمان مردم دغدغه مردم و روستاییان را برآورده سازد و نسبت به تعهدات خود عمل کند تا شهرستان تفتان در مدار توسعهای که قرار گرفته است، تسریع شود. علیرضا شهنوازان صحبتهای خود را به این صورت ادامه داد: معادن فرصتی مهم برای ایجاد اشتغال و سرمایهگذاری و کسب درآمد و از عوامل توسعه هستند. بنابراین از فرصتها باید طوری استفاده کرد که مردم آسایش و آرامش داشته و دغدغه شغل نداشته باشند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت هم در سفر خود به زاهدان گفته بود: از حدود ۵۰۰واحد معدنی در سیستان و بلوچستان ۹۰درصد به نیروهای بومی واگذار شده که این حرکت بسیار خوب و رو به توسعه است که نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران به این استان دارد. عباس علیآبادی افزود: علاوه بر تقویت این روند باید برای واحدهای بزرگ و سرمایهگذاریهای کلان از نیروهای متخصص بومی استفاده کرد؛ چراکه فارغالتحصیلان بومی زیادی در حوزه معدن سیستان و بلوچستان داریم که به کارهای تخصصی و فوقتخصصی ورود کردهاند. او ادامه داد: با توجه به اینکه سیستان و بلوچستان با خشکسالی مواجه است، باید مشارکت مردم بهصورت سهام و غیره برای ورود و سرمایهگذاری به بخش معادن بزرگ در شمال و جنوب این استان فراهم شود.