به گزارش عیار معدن، مدیرکل دفتر برنامهریزی، فنآوری اطلاعات و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در مراسم افتتاحیه چهل و دومین گردهمایی علومزمین در سخنرانی خود به بررسی چالشهای حکمرانی اکتشاف ذخایر معدنی در کشور پرداخت و ضمن اشاره به بیانیه مقام معظم رهبری در گام دوم انقلاب گفت: ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت جهان دارای ۷ ذخایر معدنی جهان است که بر همین اساس منابع عظیم زیرزمینی، موقعیت استثنایی جغرافیایی میان شرق و غرب و شمال و جنوب، بازار بزرگ ملی، بازار بزرگ منطقهای با داشتن ۱۵ همسایه و ۶۰۰ میلیون جمعیت،سواحل دریایی طولانی، حاصلخیزی زمین با محصولات متنوع کشاورزی و باغی، اقتصاد بزرگ و متنوع بخشهایی از ظرفیتهای کشور است که دست نخورده باقی مانده است.
رضا جدیدی، ضمن اشاره فرصتهای حکمرانی ذخایر معدنی کشور افزود: تنوع منابع طبیعی و معدنی در کشور، فرصت ارتقای سهم معدن در تولید ناخالص ملی و بهرهگیری از معادن در تولید ثروت ملی و گذار از اقتصاد نفتی مهمترین این فرصتها است در حالی که سهم منابع معدنی در سال گذشته ۵ دهم درصد از تولید ناخالص ملی بوده است.
به گفته وی؛ محیطهای مستعد کانهزایی در جهان ۴۸ و در ایران ۳۵ محیط، تیپهای معدنی شناخته شده در جهان ۱۱۴ و در ایران ۸۹ تیپ و تنوع مواد معدنی در جهان ۱۱۲ و در ایران ۸۰ ماده معدنی است.
جدیدی درباره چالشهای حکمرانی کشور تصریح کرد: کشور با تامین مواد معدنی مورد نیاز به عنوان چالش اصلی به همراه چالش نیروی انسانی متخصص، چالش منابع مالی و حجم سرمایهگذاری اکتشافی و چالش ساختاری و نقشهای قانونی مواجه است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی، فنآوری اطلاعات و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با اشاره به آمار ذخایر معدنی بر اساس دادههای مرکز آمار کشور گفت: بر اساس آمار موجود بالغ بر ۳۸۷۹ میلیون تن ذخیره سنگ آهن کشور، ۱۶۰ میلیون تن ذخیره کانسنگ طلا، ۲۱۴ میلیون تن ذخیره سرب و روی به همراه ذخیره معدن مهدیآباد، 7289 میلیون تن ذخیره کانسنگ مسو 22 میلیون تن ذخیره بوکسیت ذخایر کل کشور است.
وی با بیان اینکه در سال 1400 بالغ بر 112 میلیون تن سنگ آهن استخراج و مصرف شده، خاطرنشان کرد: با همین روند 14 سال تا پایان این ماده معدنی باقی مانده و وضعیت عمر معادن سنگآهن فعلی برای تولید 55 میلیون تن فولاد است. جدیدی میزان تولید کانسنگ بوکسیت در سال 1400 را ۸۶۹ هزار تن عنوان کرد و گفت: تا پایان این ماده معدنی نیز 13 سال فاصله داریم.
وی یکی از چالشهای منابع معدنی طولانی بودن زمان تبدیل کانسار به معدن عنوان کرد و افزود: اهداف پایش ذخایر معدنی و مدیریت هوشمند شامل اصلاح سیاستهای صادرات و واردات مواد معدنی، تعادلبخشی بین ذخایر معدنی و میزان تولید و مصرف، برنامهریزی هدفمند در حوزه اکتشاف با توجه به ظرفیت موجود، بهرهگیری از توان سرزمینی در راستای آمایش سرزمین، شکوفایی اقتصادی و نیروی محرکه صنایع کشور است.
مدیرکل دفتر برنامهریزی، فنآوری اطلاعات و بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور در ادامه به رویکرد نوین در اکتشاف حاکمیتی و پایش ذخایر معدنی اشاره کرد و گفت: تولید و تکمیل اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشافی در مقیاس جدید، هدفمند کردن فعالیتهای اکتشافی بر اساس نیازهای کشور و معرفی محدودههای امیدبخش، تولید اطلاعات عمقی اکتشاف با روشهای نوین و فنآور شامل ژئوفیزیک هوایی، هایپراسپکترال و الکترومغناطیس، تجمیع و استانداردسازی و انتشار اطلاعات پایگاه جامع دادههای علوم زمین، کاهش مخاطرات سرمایهگذاری و ورود بخش خصوصی در فرایند اکتشاف و آیندهنگری و آیندهپژوهی در حوزه ذخایر حیاتی و راهبردی رویکرد نوین در اکتشاف حاکمیتی و پایش ذخایر معدنی است.
جدیدی، انجام طرح تحول زمینشناسی، افزایش روند تولید اطلاعات پایه و اکتشافات عمقی، کاهش مخاطرات سرمایهگذاری با ارائه اطلاعات کامل و به روز، انتشار دادههای زمینشناسی و اکتشافی و اجرای طرح پایش ذخایر معدنی را به عنوان راهکارهای پیشروی چالش منابع معدنی مورد نیاز صنایع کشور عنوان کرد.