توجه سرمایه‌گذاران به معادن مس آرژانتین معطوف شد

07 آذر 1403 - 04:19

طبق مطالعات انجام شده، استخراج مس از معدن «Taca Taca» به عنوان یک ذخیره معدنی مملو از این فلز واقع در شمال غرب آرژانتین، به ویژه با توجه به ویژه اینکه تقاضا برای فلز سرخ در آینده به شدت افزایش خواهد یافت، اقدامی با ارزش توسط شرکت «First Quantum Minerals» تلقی خواهد شد. برای دسترسی به سنگ معدن مس در این معدن که عیار ۰٫۵ درصدی دارد، باید گودال‌هایی به عمق چند صد متر حفر شوند. گفتنی است معدن مذکور در ارتفاع سه هزار و ۶۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد و در نزدیکی شهر سالتا در آرژانتین واقع شده است.

به گزارش عیار معدن و به‌ نقل از روزنامه فایننشال تایمز، شرکت «First Quantum Minerals» به عنوان شرکتی که مدیریت معدن «Taca Taca» را بر عهده دارد، برای رسیدن به هدف‌گذاری تولید سالانه یک میلیون تن کنسانتره مس ابتدا باید ۲۵۰ میلیون تن سنگ باطله انباشته شده در این معدن را فرآوری کند و سپس انرژی برق مورد نیاز برای فعالیت در این معدن را تامین کرده و پس از آن یک خط ریلی فرسوده در نزدیکی این معدن که به سواحل اقیانوس آرام در شیلی متصل می‌شود را بازسازی کند. طبق برآوردهای انجام شده، اجرای این اقدامات به سرمایه‌ای بالغ بر ۳٫۶ میلیارد دلار نیاز دارد.

شرکت‌های فعال در بخش مس به دلیل اینکه آرژانتین چندین دهه از بی‌ثباتی اقتصادی در سطح کلان و اختلافات سیاسی رنج می‌برد، تمایلی به سرمایه‌گذاری در معادن این کشور به خصوص معادن مس نداشتند. با وجود چنین مشکلاتی و علی‌رغم اینکه مناطق هم‌مرز آرژانتین با شیلی مملو از ذخایر معدنی به خصوص ذخایر مس است، این کشور تقریبا نتوانسته بود هیچ مسی تولید کند.

از سوی دیگر، شیلی با سرمایه‌های هنگفتی که انجام داده است، موفق شده سهم زیادی از بازار جهانی مس را از آن خود کند. بر همین اساس، میزان تولید مس در کشور شیلی سالانه حدود پنج میلیون تن گزارش شده است. آن‌طور که به نظر می‌رسد، وضعیت تولید مس در آرژانتین با تغییراتی همراه خواهد شد.

لازم به ذکر است که مس، یک فلز کلیدی مورد استفاده در راه‌اندازی شبکه برق، تولید توربین‌های بادی و سایر فناوری‌های مورد نیاز در گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر به شمار می‌رود. طبق اطلاعات منتشر شده از سوی موسسه «CRU Group»، با توجه به راه‌اندازی تعداد انگشت‌شمار پروژه‌های جدید مس در مقیاس جهانی تا چندین سال آینده، پیش‌بینی می‌شود بازار مس با کسری تولید هفت میلیون و ۷۰۰ هزار تنی در سال ۲۰۳۴ مواجه شود.

نگرانی از محدودیت دسترسی به بازار مس در سال‌‌های آینده باعث شده است توجه سرمایه‌گذاران به سمت ذخایر مس در آرژانتین معطوف شود. ناگفته نماند روی کار آمدن دولت جدید آرژانتین به ریاست خاویر میلئی به علاوه ایجاد اصلاحات در قوانین اقتصادی این کشور و ارائه مشوق‌هایی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی در زمینه افزایش توجه سرمایه‌گذاران تاثیرگذار بوده است.

تریستان پاسکال، مدیر اجرایی شرکت «First Quantum Minerals» بر این باور است که اصلاحات انجام شده از سوی دولت جدید آرژانتین، صنعت مس این کشور را طی دهه‌های آینده به سمت توسعه و ترقی چشمگیری سوق خواهد داد. لازم به ذکر است که معدن «Taca Taca» هنوز در مرحله انتظار برای دریافت مجوز‌های زیست‌محیطی از سوی دولت استانی سالتا بوده و یکی از ۶ پروژه بزرگ مسی است که در مرحله توسعه قرار دارد؛ البته برای در راستای توسعه این پروژه معدنی و سایر پروژه‌های دیگر در آرژانتین، می‌توان به موانعی همچون وضعیت نابسامان اقتصادی این کشور، زیرساخت‌های حمل‌و‌نقل و برق فرسوده در آن اشاره کرد. برای رفع این مشکلات، دولت جدید آرژانتین باید حدود ۲۰ میلیارد دلار سرمایه‌ خارجی را جذب کند.

طبق گزارش اتاق بازرگانی معادن آرژانتین، در صورتی که سرمایه‌ مورد نیاز برای توسعه معدن «Taca Taca» و پنج معدن مس دیگر در این کشور تامین شود، تولید مس در این معادن در سال ۲۰۳۰ از یک میلیون تن فراتر خواهد رفت و ارزش صادرات سالانه آن به بیش از ۶ میلیارد دلار می‌رسد. با دستیابی به چنین ظرفیت تولیدی، آرژانتین به ۱۰ کشور برتر در تولید فلز سرخ می‌پیوندد که البته با توجه به اصلاحات در دست اجرا در آرژانتین، رسیدن به آن ممکن است. گفتنی است تعداد شرکت‌های معدنی که به دنبال توسعه پروژه‌های مس سبز هستند، نسبت به قبل افزایش یافته‌اند و آرژانتین با برخورداری از ذخایر عظیم معدنی خود، یکی از مناطقی به شمار می‌آید که برای این کار مناسب به نظر می‌رسد.

تحلیلگران بر این باورند که توسعه پروژه‌های مس در بلندمدت در مقایسه با پروژه‌های لیتیوم، تاثیر مثبت بیشتری بر اقتصاد آرژانتین خواهد داشت. در همین رابطه، لازم به ذکر است که چهار معدن لیتیوم جدید تا پایان سال ۲۰۲۴ در آرژانتین وارد فاز تولید خواهند شد اما کاهش قیمت لیتیوم در سطح جهانی، باعث شده است توسعه چندین پروژه از ماده معدنی حیاتی مذکور در این کشور متوقف شود.

آ‌ن‌طور که به نظر می‌رسد، سرمایه‌گذاران قصد دارند سرمایه‌گذاری‌های هنگفتی را به توسعه پروژه‌های مس در آرژانتین اختصاص دهند. در همین راستا، شرکت «BHP» به عنوان یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های معدنی جهان اعلام کرد که قصد دارد با مشارکت شرکت کانادایی «Lundin» به میران ۲٫۱ میلیارد دلار برای تولید مس در استان سن خوان آرژانتین سرمایه اختصاص دهد. این معامله حدود ۹ هفته پس از آنکه پیشنهاد شرکت «BHP» برای خرید سهام تمامی دارایی‌های شرکت «Anglo American» مورد پذیرش قرار نگرفت، به ثبت رسید.

لوئیس لوسرو، وزیر معدن آرژانتین اظهار داشت: تصمیم به سرمایه‌گذاری از سوی شرکت بزرگی همچون شرکت «BHP»، نشان از وضعیت بسیار مناسب ذخایر معدنی آرژانتین دارد.به گفته وی، همکاری دولت آرژانتین  با شرکت‌های معدنی در راستای ایجاد اعتماد ادامه خواهد داشت؛ چراکه این کار باعث جذب سایر سرمایه‌گذاران خارجی می‌شود.

وزیر معدن آرژانتین خاطرنشان کرد: زمانی که آرژانتین در سال ۱۹۹۵ قانون استخراج از معادن را اصلاح کرد، دو سال پس از این اتفاق معدن مس «La Alumbrera» راه‌اندازی شد. در آن زمان گمان می‌رفت صنعت مس آرژانتین با توجه به اصلاحات انجام شده در قانون استخراج از معادن این کشور به سمت توسعه و ترقی حرکت خواهد کرد اما این اتفاق نیفتاد.

هم‌زمان شیلی و پرو با سرمایه‌گذاری‌هایی که در صنعت انجام دادند، توانستند بخش معدن خود را به سمت توسعه سوق دهند. با این حال، آرژانتین به دلایلی موفق نشد این کار را انجام دهد. ناگفته نماند که فعالیت در معدن مس «La Alumbrera» در سال ۲۰۱۸ متوقف شد و هیچ معدن مس دیگری در آرژانتین در این مدت به مرحله بهره‌برداری نرسید.

شرکت‌های معدنی، نوسانات سیاسی در آرژانتین را یکی از عوامل اصلی در جلوگیری از روند توسعه معادن این کشور معرفی می‌کنند. این شرکت‌ها بر این باورند که مقامات سیاسی آرژانتین، گاهی اوقات قوانین را به گونه‌ای اصلاح یا وضع می‌کنند که منجر به طولانی شدن زمان دریافت مجوزهای مربوط به راه‌اندازی پروژه‌های معدنی و حتی پرداخت مالیات‌های بالاتر از حد انتظار شود.

گفتنی است آرژانتین در سال ۲۰۱۱ محدودیت‌های ارزی گسترده‌ای اعمال کرد. با این حال، برخی از رهبران جنبش پرونیسم که بیش از دو دهه سکان‌داری دولت این کشور را به دست داشتند، به بهانه‌های زیست‌محیطی با استخراج از معادن مخالفت کردند. به نظر می‌رسد در چندین سال اخیر نوسانات سیاسی در آرژانتین روندی نزولی به خود گرفته است.به گفته تحلیلگران، به نظر می‌رسد پرو و ​​شیلی دیگر همانند گذشته نمی‌توانند نردبان ترقی را در بخش معدن بالا بروند؛ چراکه پیشنهاد راه‌اندازی پروژه‌های معدنی سبز در این کشور روندی نزولی داشته و مخالفت‌های سیاسی و مردمی علیه استخراج از معدن این دو کشور افزایش چشمگیری را تجربه کرده است.

با توجه به تغییرات سیاسی در آرژانتین، کنگره این کشور در ماه ژوئن ۲۰۲۴ یک طرح حمایتی به منظور فراهم کردن شرایط برای جذب سرمایه بیش از ۲۰۰ میلیون دلاری را به تصویب رساند که بر اساس آن، شرکت‌های معدنی می‌توانند از مزایایی همچون پرداخت مالیات ثابت و دسترسی به دادگاه‌های بین‌المللی در صورت بروز اختلاف استفاده کنند و حتی می‌توانند از معافیت عدم پرداخت مالیات از سود بهره‌مند شوند.

تریستان پاسکال از شرکت «First Quantum Minerals» عنوان کرد: معدن مس تحت مدیریت این شرکت که حدود ۱۰ میلیارد دلار در آن سرمایه‌گذاری شده است، در بحبوحه اعتراضات ضد فعالیت‌های معدنی در کشور پاناما به طور ناگهانی تعطیل شد و از این جهت شرکت نامبرده متحمل ضرر هنگفتی شده است.

وی ضمن اشاره به افزایش حمایت‌های سیاسی در آرژانتین از توسعه بخش معدن در این کشور، اظهار داشت: با طرح حمایتی اخیر ارائه شده از سوی دولت آرژانتین، شرایط برای حضور سرمایه‌گذاران خارجی در این کشور فراهم شده است و به همین دلیل شرکت «First Quantum Minerals» در یافتن شریک مالی جدید برای توسعه معدن «Taca Taca» با مشکلی مواجه نخواهد شد.

روبرتو کاچیولا، مدیر اتاق بازرگانی معادن آرژانتین خاطرنشان کرد: علی‌رغم افزایش حمایت‌های دولتی از بخش معدن، توسعه هم‌زمان ۶ پروژه معدنی کار دشواری خواهد بود؛ چراکه این کار نیازمند توسعه صدها کیلومتر جاده جدید، آموزش چندین هزار نیروی کار و ایجاد زیرساخت‌های جدید تولید و انتقال برق خواهد بود.

مندز از موسسه «CRU Group» یادآور شد: نباید اجازه داد افزایش تمایل به توسعه معادن، منافع کشور آرژانتین را به خطر بیندازد. از این رو باید محدودیت‌های دسترسی به ارز خارجی در آرژانتین باید قبل از آغاز فرایند توسعه و یا راه‌اندازی معادن در این کشور رفع شود.کارلوس ساراویا فریاس در پایان عنوان کرد: سرمایه‌گذاران تا زمانی که محدودیت دسترسی به منابع مالی و ارزی در آرژانتین برداشته نشود، اقدام به سرمایه‌گذاری در صنایع معدنی این کشور نخواهند کرد.

فلزات آنلاین

دیدگاه ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *