بازار مس علیرغم پیشرفت های چشمگیر ماه های گذشته در وضعیت نامناسب و رکود به سر برده و احتمال ریزش بیشتر قیمت در سال ۲۰۲۵ نیز وجود دارد.
به گزارش عیار معدن، علیرغم پیشرفت های نسبتا چشمگیر در بسیاری از بازارهای مالی، به نظر می رسد تحولات مربوط به پیروزی دونالد ترامپ نیز به داد بازار مس نرسیده و روند قیمت جهانی این فلز اساسی و صنعتی همچنان نزولی است.این در حالیست که با توجه به کاربرد وسیع مس در خودروهای برقی، پنل های خورشیدی و دیگر ابزارهای مربوط به انرژی های سبز و تجدیدپذیر، همچنان شاهد رشد خوبی در بازار این فلز نیستیم. مشکل اصلی ریزش قیمت مس را باید در تحلیل های فاندامنتال مربوط به پیش بینی های اقتصاد جهانی برای سال ۲۰۲۵ جستجو کرد.
بر اساس آخرین برآوردهای انجام شده توسط نهادهای مالی بزرگی چون صندوق بین المللی پول، بانک جهانی و هلدینگ های بزرگ مالی همچون جی پی مورگان و مورگان استنلی، وضعیت اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۵ چندان مطلوب به نظر نرسیده و عمده پیش بینی ها حاکی از شکل گیری رکود سنگین در بازارهای جهانی به ویژه بازار فلزات اساسی است.
اتفاقا مس یکی از فلزاتی است که با توجه به کاربرد آن در مصارف صنعت ساختمانی، لوازم برقی و مواردی از این قبیل، وابستگی زیادی به وضعیت اقتصاد جهانی دارد. طبیعی است که هر مقدار با رکود مواجه شویم و تقاضا برای کالاهای مصرفی یا ساخت خانه با افول مواجه شود، به همان نسبت باید منتظر کاهش تقاضا برای مس نیز باشیم. لذا می توان اینگونه عنوان کرد که قیمت مس ارتباط تنگاتنگی با رشد اقتصادی کشورهای صنعتی به ویژه چین دارد.
در حال حاضر، قیمت مس از سقف ۵.۱ دلاری هفت ماه پیش با ۱۸ درصد کاهش قیمت به ۴.۱۸ دلار رسیده که نشانگر ضعف بازارهای جهانی در تقاضا برای این فلز صنعتی است. بر اساس آخرین داده های مروبط به پیش بینی بازار توسط هلدینگ های بزرگ بانکی چون «سیتی گروپ» امنکان ریزش قیمت مس تا ۳.۹۷ دلار (۸۷۵۰ دلار در هر تن) را نیز پیش بینی کرده اند.
ترس بازار از جنگ تجاری چین و آمریکا
یکی دیگر از مشکلات اصلی پیش روی بازار مس، مربوط به افزایش تنش های احتمالی میان چین و آمریکا در دوره جدید دولت ترامپ است. ترامپ پیشتر تهدید کرده بود که قصد دارد میزان تعرفه گمرگی مربوط به محصولات چین به آمریکا را تا حدود 60 درصد افزایش دهد. این موضوع منجر به کاهش شدید تقاضا برای محصولات ارزان قیمت چینی خواهد شد که پس از اعمال تعرفه های جدید، دیگر جذابیت گذشته را برای خریداران آمریکایی نخواهد داشت. در نتیجه، شرکت های چینی بخش بزرگی از مشتریان خود در آمریکا را از دست داده و نهایتا منجر به کاهش تولید خواهند شد. این کاهش تولید از سوی بزرگترین تولید کننده محصولات مس جهان، می تواند ضربه بزرگی به حجم تقاضا برای سنگ مس استخراجی از معادن بزرگ جهان شده و قیمت را تا سطح قابل توجهی کاهش دهد.
بانک یو بی اس سوئیس در تازه ترین گزارش خود از پیش بینی روند بازار اعلام کرده است که عمده بازار کامودیتی ها از ماه گذشته و در پی ترس شکل گرفته ناشی از جنگ تجاری جدید میان آمریکا و چین، دچار سردرگمی و نوعی رکود شده اند. در این گزارش آمده است که در خوشبینانه ترین حالت ممکن، اگر دچار ریزش های بزرگ و سنگین نشویم، دستکم خبری از روند صعودی بازار مس در سال آینده نیست. این هلدینگ بانکی همچنین پیش بینی کرده است که قیمت هر پاوند مس در سه ماهه نخست سال آِنده میلادی حدود ۴.۲۵ دلار قیمت داشته و این در حالیست که قیمت مس برای سه ماهه دوم به ۴.۵۰ دلار افزایش خواهد یافت.با اینحال، یو بی اس به این نکته نیز توجه داشته که کاهش میزان عرضه مس برای سال آینده، همچنان می تواند به عنوان اهرم مهمی در افزایش قیمت این فلز اساسی در بازار ایفای نقش نماید.
بازار